5 maj 2014

Det tar sig

I går hade jag tänkt flytta mina irisar som för tillfället befinner sig i fel rabatt. Men dit kom jag aldrig.

I stället började jag med att så solrosor i nya landet. Eftersom jag inte ville trampa i den fluffiga jorden så pallade jag upp en regel över landet med hjälp av lecablock. Det tog sin lilla tid att balansera på regeln samtidigt som jag grävde lagom stora gropar, fyllde dem med svagare jord än champinjonkompost och petade ner frö. Tack och lov så kom det oväntat fikabesök mitt i sådden, så jag fick en välbehövlig paus.

Efter solrossådden planterade jag ut purjolök, rödlök och silverlök. Den senare ska jag ha till utsäde nästa år. Jag planterade även ut brysselkål och täckte landet med väv för kylans skull. Sedan kunde jag inte låta bli att fylla en halvpall med mina frösådda dahlior. De ska få ha en plexiglasskiva och ett lager frostmatta över sig om nätterna. Hoppas nu bara att de överlevde den här första natten ... det var tre minus ute när jag kikade på termometern vid halv sex.

Efter lunchen grävde jag upp de plantor som jag vill spara ur örtlandet eftersom vi måste göra om det. Dessutom blev det omskolning av astrar, zinnior, nejlikor, kryddtagetes, squash, gurkor, tomater och gurkört samt tillsnyggning i växthuset. Dessutom ansade jag de stora tomatplantorna i vinterträdgården. Nu får de bo med de andra tomaterna i växthuset där det inte blir fullt så varmt på dagarna. Det börjar faktiskt kännas som om det blir en trädgård i år också!