23 januari 2020

Sköldlöss i vinterträdgården



Jag har fått sköldlöss i vinterträdgården. Tidigare visste jag knappt vad det var, men nu är min mandarinlime drabbad. Den har jag ”fött upp” från frö som jag pillat ut ur en frukt i Costa Rica, så den vägrar jag att göra mig av med.

En finfin bägarranka har dessutom drabbats av ullöss. Det är något jag knappt heller visste vad det var för inte så länge sedan. Bägarrankan fick jag som liten blomma av en kollega för flera år sedan och den hade vuxit sig riktigt stor. Nu har den ute i kylan och ska tömmas ut i skogsdungen. Odjuren har jag fått från en orkidé från blomsteraffären. Jag förstod inte vad det var som hände när det började bli kladdigt på fönsterbrädan.

Mandarinlimen har jag tagit skott ifrån. Skottet är noga tvättat och står under växtljus i en petflaska med vatten. Korken är hårt åtskruvad. Jag hoppas att det ska komma rötter så småningom och att jag kan få en ny planta att börja med.

I vinterträdgården hade jag tänkt ställa massor av pelargoner när de väl är nedklippta och omplanterade. Men nu får de vara kvar under det konstgjorda ljuset i övervintringsboden.

Mina sticklingar får dock vara i vinterträdgården. De bor  i stora petflaskor som har gasbinda om öppningen högst upp. Sådderna bor i godislådor som har lufthål. Också de täckta med gasbinda. På det här sättet hoppas jag på att slippa ohyra – den kan ju varken komma in eller ut på det här sättet. Fast det blir lite knöligt och rätt mycket mer jobb.



En stickling från en änglatrumpet jag fick i somras bor under en ställning täckt med en sådan där plastpåse som är tänkt att dras över kläder som ska hängas undan.

Nu är frågan – om jag tömmer vinterträdgården helt i sommar … hur lång tid tar det innan den är riskfri från lössen? Jag kommer inte att sanera hela rummet, det är det på tok för stort för. Jag tar gärna emot tips och råd och så många smarta lösningar som bara går att få.