30 januari 2014

Fuchsior och pelargoner

I helgen öppnade Wibrant Trädgård Rockdala för säsongen – plantskolan som ”bara” säljer fuchsior och pelargoner. Fast det är inte så bara med tanke på utbudet. Det finns verkligen hur mycket som helst.

Vi hade inte möjlighet att åka dit i lördags, men i söndags kom vi i väg. Växthuset var tomt så när som på ägarna, men det var väldigt trevligt att bli välkomnad med ett ”men er känner vi igen, ska vi sätta på kaffet?” Dessutom fick vi följa med in till moderplantorna och lära oss hur man beskär för att få en uppstammad fuchsia. Spännande!

Det blev tre olika sorters fuchsior – anita, nicis findling och bubble gum. Dessutom blev det flera pelargoner – bornholm, mona lisa weiss, antik violett, mrs j j knight och viva marino.

Jag skolade om alla sticklingar till större krukor i går och ställde dem under lysröret i boden. Dessutom gick jag igenom alla pelargoner och fuchsior som har övervintrat där ute. Det var inte mycket fult på dem, men det fula jag hittade klippte jag bort. Dessutom knipsade jag av alla blomstänglar. Pelargonerna har trivts väldigt bra och är gröna och fina, men än är det inte vår.

Upptäckte också ett helt gäng med fina små paprikaplantor som jag satte i höstas samt några stockrosor som ska planteras ut så fort det går.

Jag har en fuchsia som heter panache och som jag tycker mycket om. Den är stor och vedartad, men stod för mörkt i somras och blommade aldrig. Nu är den finare än den någonsin har varit och det ska bli jätteroligt att se hur den utvecklas i sommar. Dessutom växer stammarna väldigt fint, så jag hoppas att den om några år kan bli en riktigt stor och fin fuchsia.