14 augusti 2010

Inte riktigt bearnaise

Fick lust att göra bearnaisesås från grunden härom kvällen, men allt jag behövde fanns inte hemma. Gjorde en variant där jag hämtade en del från trädgården. Såsen blev visserligen brun i stället för soligt gul, men den blev så god att det inte gjorde ett endaste dugg.

Ingredienser från trädgården: Silverlök, basilika, persilja, kungsmynta.
  • Smält 150 gram smör i en kastrull.

  • Blanda 1 msk finhackad silverlök, 2 msk vatten, 1 msk balsamvinäger, och 10 mortlade rosépepparkorn i en såskastrull. Koka tills det bara är lite vatten kvar och tillsätt ytterligare 2 msk vatten.

  • Häll blandningen i en rostfri skål och ställ över ett vattenbad. Vippa i två äggulor och rör lugnt med en visp. Såsen kommer att börja tjockna. Tillsätt det smälta smöret – bara lite i taget – samtidigt som du fortsätter att röra lugnt med vispen.

  • Krydda såsen med 1 pressad vitlöksklyfta, en knivsudd socker, lite cayennepeppar, 3 droppar vit tryffelolja, en msk finhackad persilja, 2 msk hackad basilika och lite finhackad kungsmynta.