25 januari 2014

Årets första sittning i växthuset

Jag har nio fågelmatare samt spridda talgbollar i trädgården. Samtliga matare är fyllda till bredden och nu ska jag räkan fåglar en stund. Men varken solrosfrön, jordnötter, talgbollar, slaktrester från grannens kalvar, rapsfrö, äpplen eller hasselnötter verkar locka fåglarna i dag. Är kanske för sent ute.

Men jag har det bra i alla fall. Jag sitter i växthuset för första gången i år. Snön är bortrakad från taket, solen strålar, kaminen susar och jag sitter på en värmefilt.

Hoppas att maken ska tycka att det är härligt nog för lunch här ute när han kommer tillbaka från sin tur i längdspåret inne i byn – det där spåret som är så brant att jag aldrig mer sätter en längdskida där.

Vinterträdgården är verkligen underbar, men växthuset är fortfarande mera ute. Jag verkligen njuter av värmen, friskluften och ljuden runt omkring.


PS! Jag undrar förresten vad som hände här utanför i natt. Jag kom hem riktigt sent och vädrade som vanligt innan jag kröp ner i sängen. Pärlugglan hoade ute i mörkret och så plötsligt hördes flera skrik i ren dödsångest. Vet inte om det var en hare eller ett rådjur som fick sätta livet till och eller vad det var som jagade det stackars livet, men fy så rädd jag blev. Maken hade nog kunnat tänka sig att rea ut mig rätt billigt där ett tag när jag fegade ur totalt och ville sova närmare än ett frimärke.

Gult är inte alls fult

I måndags intervjuade jag en trädgårdsmästare om hennes liv och leverne. Plötsligt sa hon att folk sedan något år har fått för sig att gult är fult och att gult inte går an när det ska till att köras vårblommor.

Märkligt!

Gul lyser ju upp och kan vara hur fint som helst. Funderar på om jag inte ska vara motvalls och satsa på extra mycket gult till våren – det är ju alltid trevligt att få känna sig lite unik.

I dag är det tema ljusgult i Charlottas trädgård. Jag har inte så mycet som är just ljusgult, men gult finns det i alla fall lite grann av och när solrosorna blommar i sommar så hoppas jag på ett litet hav av gult.