11 februari 2017

Hemma från solen


Hemma efter nästan två veckor i solen. Eller ska jag säga i paradiset?


Började dagarna med snorkling, frukost och massage eller ansiktsbehandling.


Därefter mer snorkling och lite läsning, lunch och mer snorkling ändå. Sedan afternoon tea, dagens sista snorkling, bad i jacuzzin och så middag på någon av öns trevliga restauranger.


Vägvisare ut till vår brygga. Inte för att den egentligen behövdes – ön är inte mycket större än 256 meter gånger 180 meter.


Här bor vi – i 92:an.


28 grader i skuggan, 28 grader i vattnet ute hos oss och lite varmare ändå inne vid straden. Kallast var det i vardagsrummet. Vi fick öka åtta grader på luftkonditioneringen för att inte frysa till is när vi gick in.


Först tyckte jag att det var lite märkligt med jacuzzi i värmen, men efter en lång eftermiddagssnorkling när solen börjar gå ner så var det rätt skönt att värma sig i badkaret.


Älskar den här terrassen.


I synnerhet att den låg i skugga nästan hela eftermiddagarna.


Viktigast: snorkelgrejerna.


Underbart att kunna kliva upp ur sängen, knatta rakt ut på terrassen och gå ner för stentrappan och glida ut i havet.


Här tillbringade jag så mycket tid att jag ständigt gick omkring med cyklopmärken i ansiktet. Simmade med en ciabatta i handen och blev väldigt poppis bland fiskarna. Bäst var att få simma med en lika nyfiken havssköldpadda och att få se hajarna som morgon och sen eftermiddag strök förbi revet.


Mysigt att ligga i terrassens hängnät rakt över revet.


Det fanns inte så mycket djur på ön, men då och då fick vi sällskap av en svartnackad tärna. Annars såg vi mest fruktälskande fladdermöss stora som trutar.


Terrassen “by night”. Fin utsikt från sängen.


Skönt med lummig grönska som tunnlade sig över promenadvägen runt ön. Skulle gärna ha sådana tunnlar i min egen trädgård.


Någon som vet vad den här fina blomman heter?


Poolen var inte så intressant när vi hade det varma havet, men den var vacker och vi provbadade faktiskt en gång mot slutet.


Afternoon tea vid strandkanten varje eftermiddag. Riktigt gott! Dessutom serverade stället den godaste varma choklad jag någonsin druckit. Otippat!


En dröm går i uppfyllelse – har länge drömt om att få se en spotted eagle ray. Synd bara att jag inte befann mig i vattnet.


Den här stingrockan träffade jag i vattnet. Den kom i mot mig i väldigt hög hastighet. Kan lova att jag backade undan en bit. Den var ungefär lika bred som avståndet mellan mina utsträckta armar. Bilden är förstås tagen vid ett annat tillfälle. Måste skaffa mig en bättre undervattenkamera.


Jag hade gärna velat ta med mig den här fina musslan hem, men det är förbjudet att föra ut snäckor, koraller och sand från Maldiverna. Släppte tillbaka den i havet igen.


Två veckor går snabbt och innan kan vet ordet av är man hemma igen. Det var underbart på Machchafushi, men hemma är ändå bäst. Nu ser jag fram emot att äntligen få sätta igång med mina tomatsådder, men först ska jag ta hand om sticklingarna som råkade följa med hem i små flaskor. Hoppas hoppas hoppas att de vill rota sig.