16 juli 2009

Några hönor för mycket

Gödsel är nog det jag har minst koll på när det gäller mina odlingar. Har inte brytt mig så mycket. Till att börja med trodde jag att jorden man köper hos plantskolan är gödslad och klar. Men så är det tydligen inte. Enligt min trädgårdsmentor räcker näringen i den inte mycket mer än i tio dagar. Har därför omväxlande lagt på gräsklipp och jästa nässlor. Har också börjat med ekologisk/biologisk gödsling på flaska.

För ett tag sedan köpte jag en tomatplanta på sommarrean. Den hade redan stora gröna tomater på en kvist. Jag planterade om den och bestämde jag mig för att vara duktig och gödsla jorden redan från början. Blandade planteringsjord och brunnen koskit med ett par ordentliga skopor hönsgödsel. Stort misstag. Borde självklart ha läst på baksidan av påsen med hönsgödsel innan jag blandade ner pelletbitarna i jorden. Det blev väl en si så där tio gånger för mycket gödsel.

Ja ja, så farligt kan det väl inte vara, tänkte jag och lät tomaten vara. Och visst, de som redan fanns blev röda, men de växte inte och några fler blev det inte heller. Det räcker med att titta på bladen för att se hur bra det är med övergödning. Det tog bara några få dagar innan de blev helt lealösa och började förlora färgen. Dumt gjort av mig, men en nyttig läxa jag inte tänker glömma.