25 april 2010

En arbetsam eftermiddag

Så där jag. Rosor inhandlade. Två planterade. Dels den som jag fick med mig från kalaset i söndags och som har sugit vatten i på tok för många dagar, dels Louise Odier.

Tre dubbla kragpallar har ställts upp, bottnats med markväv och fyllts med bland annat brunnen hästdynga, lecakulor och jord. Dessutom har en del obrunnen hästskit lagts i varmkomposten – hoppas att temperaturen ska höjas rejält så att den vaknar till liv och fixar finfin jord. Är väldigt nöjd med maken som har stått för alla tunga moment.

I en av kragpallarna är sådden klar. Morötterna ”Paris Market” och ”Purple Haze” ska växa i fyra rutor. Längs med sidorna blir det spenat av sorten ”Bloomsdale Long Standing”. Några silverlökar – ”Bianca di Maggio” ska också få plats. Tur att nässlorna börjat växa, för här blir det nog till att gödsla ordentligt.

Vad i alla glödheta?

Har suttit och läst i anteckningsboken "Sådder". Där står vad jag har sått och när det såddes.

10 april gjorde jag i ordning boxen "Echinea" med djungelgurka, astrar och rudbeckia. Och nu kan jag inte hitta boxen. Den finns inte inomhus. Den finns inte i växthuset. Den finns inte i trädgården.

Hur i hela friden har jag lyckats slarva bort den? Jag som ju är så ordentlig. "Du borde bli ordningskonsult", brukar de säga på jobbet. Men nix, kan jag inte ens hålla ordnig på mina sådder, så ska jag nog inte ge mig in i den branschen.

Underbara rosor!

I dag ska jag handla rosplantor. Gårdagens besök på plantskolan var mest en spaningsrunda. Har siktat in mig på Karen Blixen och Troika. Och så blir det en Louise Odier. Jag vet att den kan drabbas av svartfläcksjuka, men det hjälps inte. Jag bara älskar den rosen. Färgen, doften, formen. Den är helt enkelt underbar. Tänker sätta den i ensamt majestät långt ut på gräsmattan, där sol och vind håller den torr.