20 augusti 2014

Fåglarna gerillaodlar

Förra veckan kunde jag inte hålla mig längre. Jag saknar fågelkvittret och fyllde matarna med solrosfrö, hasselnötter och talgbollar. Men nu har jag kommit på att de små rackarna matar sig själva. I vintras sådde fåglarna nämligen solrosor i mina blomsterrabatter och nu äter de frö i blommorna samtidigt som de sår nya solrosor till nästan år. I går klängde tre grönfinkar på samma blomma medan en satt mitt i en zinnia och tittade på. Tänk om jag kunde sätta upp en skylt och anvisa dem till rätt rabatt!

Den vackraste solrosen de har sått är den på bilden. Den vill jag ha flera av nästa år, så nu har jag trätt en papperspåse över den största och finaste blomman och nitat fast den ordentligt så att inte vinden ska ta den. Jag vill ju få ha fröerna på den ifred.

Tyvärr så har jag inte en aning om när en solros anses mogen, när jag kan klippa av blomma och låta den eftertorka inomhus. Skulle vara jättetacksam om någon kan svara på det. Nästa år vill jag nämligen ha fullt med sådana solrosor i solrosrabatten. Det skulle bli så maffigt!