21 mars 2010

Ett fruset spöke?

Vid lunchtid planterade jag ut mina nya julrosor i silltunnan (arrangerade växter i den i höstas, men de blev rådjurslunch i februari). Inbillade mig att jorden skulle gå att gräva i, men tre centimeter ner låg permafrosten kvar efter 2010 års istid. Tog en slägga till hjälp för att få bukt med det frusna, men till slut var maken tvungen att hjälpa mig. Resultat: ett upp och nervänt jordslott krönt med fastfrusna lekakulor.

Vid tretiden började det snöa och nu har temperaturen sjunkit. Rejält. Och så blåser det. Tyckte så synd om de stackars små julrosorna att jag var tvungen att stoppa om dem. Körde ner bambustänger i jorden, virade om ett par fleecefiltar och satte fast dem med hjälp av en massa klädnypor. Funderade ett tag på om julrosorna skulle bli lyckliga om jag hängde ut min engelska varmvattenflaska, men det hade nog varit att ta i.

Hoppas nu bara inte grannarna tror att vi har kidnappat lilla spöket Laban.

Rosor till kläder och kruka

I går var jag på mitt livs första trädgårdsmässa. ”Din trädgård” i Örebro. Ingen större mässa och lite för få montrar som handlade om trädgård, men det jag var ute efter fanns. Har drömt om trädgårdsbyxor med rosor på ända sedan förra våren. Nu har jag ett par hängslebyxor i knickersvariant. Och en matchande shortskjol. När jag köade till kassan klarade jag inte av att hålla fingrarna borta från arbetshandskarna. Jag vet – det är hur opraktiskt som helst med handskar som har ljusrosa detaljer och vit spets – men de är så söta!! Fick en scarfs i samma rosmönster som byxorna på köpet. Hoppas att grannarna ska uppskatta mina inköp, med tanke på att jag i somras inte gick att skilja från fågelskrämman när jag rantade runt i mina urtvättade gamla mysbyxor med mer eller mindre resår. Några gånger var det visst nattlinne också …

Jag hade också hoppats på julrosor. I synnerhet en grönblommande. Nu står tre olika varianter i groventrén och väntar på att omplantering. Dessa underbara blommor.

Det blev lite annat också. Sådant som inte riktigt var tänkt – lökar till olika doftliljor i vitt och ljusrosa, en ranunkel och tre holkar – två till småfåglar och en till fladdermöss. Jag älskar fladdermöss. I våras satte vi upp en fladdermusborg, men jag har hela tiden velat ha en traditionell holk också. Ska bli så mysigt när de börjar flaxa kring huset igen.