29 september 2013

Skördefest på Öland

I fredags morse åkte faster och jag till Öland för att delta i skördefesten. Vi har haft tre mycket trevliga dagar. Framför allt har vi njutit av vädret som till största delen har varit soligt, de trevliga ställena och all god mat.

Min nya favorit är lufsa – en lokal variant av potatiskaka som vi åt med stekt fläsk och senap med pumpasallad i. Så vansinnigt gott att jag måste försöka göra lufsa här hemma.
 
Jag hade inte ätit kroppkakor tidigare, men oj så gott! Ska nog försökta att göra även sådana här hemma.

Norr om Löttorp. Jag hann få av mig skorna på väg ner mot vågorna, men innan resten av kläderna åkte av insåg jag att vågorna var för stora och klipporna för vassa och branta för att ett dopp skulle kännas riktigt lämpligt.

Kan inte riktigt smälta avstånden på Öland. Det var ju hur många mil som helst från Färjestaden och upp till Långe Erik.

Vackraste solnedgången hade vi på fredagskvällen.

Jag har ett liknande fågelbad, men fåglarna vill inte bada i mitt. Ska härma den här idén och förvandla fågelbadet till en hängande odling.

Jag blev djupt imponerad av Capellagårdens köksträdgård. Så fin! Här kan man bli hur inspirerad som helst.

Gott fika fanns det också. Squashkaka med citronyoghurt och Capellagårdens eget örtte.

Jag ville absolut till Albrunna perenner på södra Öland. Förra året tänkte jag beställa en porslinsanemon därifrån. Någon sådan fanns inte i år, men jag fick med mig en hel låda med finfina perenner till mina nya rabatter. Hoppas att det blir fint väder på onsdag så att jag kan plantera.

Pumpor fanns det precis överallt.

SM i pumpaodlingen. Den här vann med sina nästan 500 kilo. Vinnaren fick 10 000 kronor i prispengar.

Jag har varit rätt misstänksam mot havtorn, men vi besökte en odling och passade på att fika. Vet inte vilket som var godast moussetårtan med havtorn eller det stora glaset med havtornssaft som jag drack till. Ska nog ge de här bären en chans till. De lär ju vara vansinnigt nyttiga.

Man vet att man har köpt för många pumor när man måste anlita en pumpataxi för att ta sig till bilen. Jag har med mig 16 pumpor hem  en jättestor, två något mindre och ett helt koppel med småpumpor. Det blir ett långt halloweenfirande hos oss i år.