5 april 2014

Drömmar över fruktig frukost

Dagens frukost – smoothie med banan, hallon, havtorn och frystorkade jordgubbsbitar samt färskpressad apelsinjuice. Helt ekologiskt och så gott!
Jag äter frukost med en spinnande kisse intill mig och tänker på det jag läste i DN i veckan – att vi inte äter tillräckligt mycket frukt, att engelska forskare har kommit fram till att vi behöver äta två frukter till om dagen utöver Livsmedelverkets rekommendation om totalt fem grönsaker och frukter. I alla fall om vi vill bli riktigt gamla.

Kan inte låta bli att tänka på Costa Rica igen och att jag också skulle vilja ha tillgång till landets fantastiska färska frukt, nyskördad ananas, vattenmelon och papaya. För att inte tala om bananerna som smakade bättre än våra som skördas gröna för att klara den långa resan.

När vi var i djungeln ute i Tortugueros floddelta kunde jag inte låta bli att fantisera om ett eget ruckel målat i någon illig färg med korrugerad plåt till tak och främst på allt jag skulle kunna odla. Tänk stock- och solrosor i det klimatet – vilka bjässar jag skulle få. För att inte tala om hur fina tomaterna och gurkorna skulle bli. Och blomman för dagen som de på sina håll fick rensa bort som ogräs.

Sista dagen när vi åkte buss tillbaka till San José berättade guiden att han höll på att bygga ett hus till sig och sin fru, barnen och katten Kitty. Och sedan sa han att de skulle ha höns, odla bananer och citroner, apelsiner, ananas och mango. Äpplen och päron i all ära, men tänk att kunna tassa ut i trädgården och skära sig en ananas!

Jag skulle säkert tröttna på värmen och fukten, längta efter snö och fler årstider än två, drömma om takdropp, kantareller och sensommarens kräftskivor. Men jag kan inte låta bli att vara liiiiite avundsjuk på de där fantastiska betingelserna. Någon som behöver en utrikeskorrespondent i Costa Rica?

Nej hej, inte det … får väl flytta dit när jag blir pensionär, då. Men först ska jag gå ut och så lite ogräs!


PS! Det blev kallt i natt: -6,4 grader.