31 januari 2013

Fiskgratäng med gul chili

Ofta hör jag folk säga att de inte gärna lagar mat när de är ensamma hemma. Jag är precis tvärtom. Är jag ensam så kan jag stå i köket och experimentera hur länge som helst. Det är så roligt att leka Jamie Oliver för en stund.

I kväll är maken på hockey och då passar jag på. Har för första gången i mitt liv gjort en buljong från scratch. Hittade inget recept som lockade så jag testade mig fram. Roligast av allt är att jag fick användning för min chili hot lemon. Har hört att den ska vara god till fisk och det här blev verkligen gott med alldeles lagom hetta.

Jag började med att skala ett gäng räkor. Sedan hällde jag lite rapsolja i en kastull tillsammans med en urkärnad och finhackad chili, en hackad gul lök och alla räkskal. När det hade fräst en stund hällde jag på vitt vin och lite vatten och kokade i ytterligare tio minuter. Därefter silade jag så att endast buljongen blev kvar och gjorde en redd sås på buljongen, matlagningsgrädde och lite vitt vin. Doftade över en aning muskot och cayennepeppar.

Gårdagens överblivna mos vispade jag ihop med en äggula och gjorde små toppar i kanten av en form.

Till slut lade jag en nästan färdig laxfilé mitt i formen och hällde över såsen. När det var nästan färdigt garnerade jag med vit sparris och några räkor. Så gott! Vilken torsdagskväll!!