13 maj 2013

London tur och retur

Jag åkte till London i torsdags morse och kom hem sent i går kväll. Jag tyckte att det var lite trist att åka just när det verkade som om allting skulle slå ut, men hoppades att det skulle stanna av en aning.

Men så på tåget mellan Stansted och Tottenham Hale började jag toklängta efter den där skira försommargrönskan. Våren har ju kommit så mycket längre på andra sidan vattnet. Hundkex i dikeskanten. Gula rapsfält. Doften av blommande hägg och syrén i Hyde Park och Kensington Gardens. Utslagna kastanjer och prunkande rosor. För att inte tala om alla blåregn längst Portobello Road i Notting Hill.

När jag vaknade i morse insåg jag att det faktiskt har blivit riktigt grönt i träden här hemma också. Så snabbt det gick! I trädgården hade det minst sagt exploderat. Jag var ute redan vid femtiden, åt säsongens andra jordgubbe, tittade på sparrisarna som sticker upp ur sina bäddar, på morötterna som äntligen har börjat gro och på alla blommor som skjutit upp i rabatten – tulpaner, pärlhyacint och vanliga hyacinter. De japanska aklejorna är på väg att slå ut och kungsängsliljorna måste ha förökat sig sedan förra året. Dessutom kokooade göken hela morgonen och fick mig att önska att jag bara kunde stanna hemma i solsängen och njuta av grönskan och ljuden och dofterna.