21 november 2009

Mmm ...

När jag kom hem från semestern upptäckte jag att nästan alla tomaterna i torkskåpet hade mognat. Oj oj, vad göra? Hur många tomater som helst kan man helt enkelt inte stoppa i sig på en gång. Och det vore ju synd om de blev dåliga.

Så här har det lagats tomatsås. Har aldrig provat förut och stoppade i lite som jag tyckte. Tur att jag antecknade samtidigt, för oj så gott det blev. Har blandat med nötfärs och har bara en sak att säga – Dolmio, släng dig i väggen!Recept: 1,3 kg tomater, 150 g gul lök, 3 vitlöksklyftor, 1 tsk socker, ½ dl olivolja, 1 rejäl kvist torkad kungsmynta (fanns också i torkskåpet), lite sambal oelek, 3 msk tomatpuré, 1 tärning kalvbuljong, salt


Skär tomaterna i mindre bitar och ta bort blomfästena, skär löken och vitlöksklyftorna i mindre bitar, riv moroten, smula kungsmyntan. Lägg allt i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna. Värm långsamt så att det börjar vätska sig och koka sedan i ett par timmar eller tills konsistensen känns lagom.


Köttfärssås – blanda en fjärdedel av tomatsåsen med 4 hg nötfärs och 2,5 dl matlagningsgrädde.

Amaryllis på gång

Har varit lite orolig för min amaryllis, med tanke på att den fick suga vatten så väldigt länge. Rötterna luktade inte alls sunt när jag väl lät dem komma upp ur vattnet. Men det verkar inte vara någon fara. Små flikar har börjat titta upp i krukorna. Kanske blir det små röda i alla fall till jul.