17 februari 2014

Mitt första vintergäck

Det blev en riktigt skön dag i går. Precis som tänkt. Fast så mycket sofflock blev det inte.

Maken målade gardinstänger till vinterträdgården och drog sedan till skogs för att kapa ved … märkligt nog med bössan över axeln. När han kom hem hängde han upp en fågelholk och fladdermusholken. Det är ju snart dags för bobyggeri i fågelvärlden och trädet som holken satt i sågades tyvärr ner i somras.

Själv tog jag itu med några sådder: purjolöken titan, rödlöken long red florence (den blir färdig under en säsong och är sanslöst god), silverlöken bianca di maggio och två sorters bryssselkål – falstaff och rubine. När jag ändå var igång passade jag också på att så tre sorters basilika, svartkummin, koriander (egentligen den otäckaste smaken jag vet, men jag vill lära mig att gilla den) och grekisk oregano.

När grannbarnen plötsligt dök upp i trädgården med sina mammor i släptåg blev det en stund utomhus också och då fick jag se att mitt allra första vintergäck hade slagit ut. Gillade inte vintergäck förr, men här finns inga och jag saknar dem, så i höstas grävde jag ner flera lökar. De är som små solar när de tittar upp ur rabatten långt innan våren egentligen är kommen.