22 november 2009

Piff och Puff

Ole dole doff …

Till slut bestämde jag mig för gran till växthuset och hittade den rätta nästan med en gång.

Årets granjakt gick faktiskt ovanligt smidigt. Vi behövde inte gå alls långt in efter hygges-
vägen innan vi hittade granar vi ville ta med oss hem. Så nu är det bara att vänta på advent. Och till jul finns en gran med rött band och namnlapp på.

Undrar bara vad mer jag har släpat hem? En hel del spindlar och tusenfotingar, kan jag tänka. Åh, tänk om jag kunde hitta Piff och Puff där inne bland barren. Hos mig får de väldigt gärna gå på nötknyckarjakt.

Vad gömmer sig i granen?

Hm ... om en och en halv timma ska jag ut i skogen och ”plocka gran”. Det är det årliga äventyret då vi tillsammans makens föräldrar, syskon, respektive och syskonbarn ska besöka jaktmarken och utse adventsgran – och för säkerhets skull även julgran – det kan ju komma en massa snö till jul och då är det svårt att bedöma skönhetsgraden. Fast vi hugger förstås inte julgran nu – utan sätter bara olikfärgade band i granarna så att de ska vara lätta att hitta.

Men nu är den stora frågan: ska vi ha en gran i växthuset också?

Det vore ju väldigt trevligt. Tänk så mysigt att komma hem från jobbet och se en klädd gran sprida sitt sken där inne – tänkte börja med ljusslinga och sedan göra granen mer och mer jullik. Fast nu har vi ju tvättat växthuset och skrämt alla små kryp på flykten. Vad händer då om jag släpar in en julgran? Det lär ju bo en hel del där inne bland barren. Har jag hela tvätteriet ogjort i så fall? Eller är det inget att oroa sig för?

Någon som vet?