8 maj 2011

Oväntat besök

Just som jag skulle stänga igen växthuset för kvällen och gå in med min bok hörde jag en busvissling. Jag såg mig inte om eftersom jag tänkte att det nog var en pippi som fått till lätet lite galet. Men det var ingen pippi, utan oväntat trevligt besök – grannen från andra sidan skogen och hennes nappflaskelamm Lovis.

Efter att ha hälsat på kissen, som mest tyckte att det var läskigt, krafsat med hovarna i morotssådden och gödslat gräsmattan – på båda sätten – somnade hon i mattes knä. Nu har hon trippat hem tillsammans med matte och mina växter andas ut. Ett lamm är visserligen ingen get, men jag hade nog trott att ett och annat blad skulle stryka med.

Rabarberpaj och växthusröj

Det doftade skolavslutning när jag tassade ut i nattlinne och med kniven i högsta hugg för en liten stund sedan – i alla fall i några minuter, sedan tände grannen sin braskamin och förvandlade försommarkänslan till minnen från scoutläger. Men jag var inte ute så länge. Allt jag skulle göra var att hugga av stjälkarna till min blekta rabarber. Nu ligger det en paj i kylskåpet och väntar på att bli gräddad i eftermiddag.

När jag ändå var ute passade jag på att ta en bild, eftersom växthuset bytte skepnad i går. Värmetunnlarna plockades ner och ett bord lyftes ut. Härligt med lite mer ordning. Jag har gått igenom alla små krukor, fyllt på med mer jord där det behövs och i vissa fall skolat om. Här och där har jag tryckt ner ett par kulor med långtidsverkade gödning i hopp om att det ska växa ännu bättre.