28 juli 2013

Lakritsglass med chili och choklad

Hohoho, jag har hittat en glass som jag tål och som dessutom är fantastiskt god. Anita Billfors skrev om den på Facebook (hon bloggar på Chilipeppar Mix) och jag var bara tvungen att testa. Lakritsglass med chili från växthuset. Mmm …

Jag tål inte mjölk så vida den inte är kokt, eller omvandlad till yoghurt, och till den här glassen ska mjölken koka. Så fantastsikt. Kunde inte låta bli att hälla i krossad mörk choklad också. Så ljuvligt! Misstänker också att jag kommer att få ha glassen ifred eftersom maken varken gillar chili eller lakrits.

Fast i går kväll fick gästerna testa den och de tyckte att den var väldigt god i en lite annorlunda marängsviss på glassen, vispad grädde, maränger och krossad turkisk peppar.

Recept:
4 dl standardmjöl
3 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 msk lakritspulver
6 äggulor
2 dl socker
Hackad chili (jag tog fyra mogna Blue Christmas)
100 g hackad mörk choklad

Skåra vaniljstången och skrapa ur innehållet. Rör ut i lite av mjölken tillsammans med lakritspulvret.

Koka upp med resten av mjölken och grädden. Dra av kastrullen från plattan.

Vispa äggulorna och sockret pösigt i en bunke. Häll gräddblandningen äggsockret i en jämn stråle samtidigt som du vispar.

Häll tillbaka allt i kastrullen och värm tills det börjar tjockna – smeten ska inte koka.

Kyl ner, rör i choklad och chili och kör i glassmaskin.

Nu ska jag röra ihop en neutral vaniljglass och se vad jag kan hitta i trädgården vore ju jätteroligt att göra glass och smaksätta den med sådant som man själv har odlat. Önskar att jag hade en större odling av allåkerbär slår vad om att de skulle vara jättegoda till glass!