11 april 2010

Skymning rår

Tassade ut på terrassen vid åttatiden och tog en bild över åkern och Spökkullen. Det var först efteråt jag insåg varför det såg så annorlunda ut i kväll. I morse var sjön fortfarande vit, men nu är isen borta. Blåsten i förmiddags måste ha varit tillräckligt stark för att skrämma bort det sista spåret av vinter.

En liten skitgris – ja, det är jag!

Hur i hela Korpilombolo lyckades jag smutsa ner mig själv så pass i ansiktet i dag? Skulle kunna tro att jag bökat runt i lorten tillsammans med ett gäng grisar. Eller att jag har försökt äta jord. När maken kom hem från Tandådalen vid femtiden var vi lika bruna. Fast min färg rann av i duschen. Endast den röda nästippen blev kvar.

Har i alla fall fått en hel del gjort. Har sått anemonknölarna som legat i blöt, vänt omkring på jorden i ett av trädgårdslanden och petat ner sockerärter. Dessutom har jag sått blandad plocksallat och minirödbetor i ett par avlånga zinkkrukor. I en tredje satte jag bebisplantorna som jordgubbarna måste ha passat på att göra när jag vände ryggen till i höstas.

Och så har jag tagit det säkra före det osäkra och invigt en av klapparna jag fick av mina föräldrar i julas. Nu håller sig rådjuren visserligen en bit bort ifrån trädgården, men man vet aldrig. Vintergäcksirisen är så söt att jag vill ha den i fred.

Till fjärilarna

Jag har en fröpåse som det står fjärilsblandning på. Spännande. Det är fröer till ettåriga blommor som ska få fjärilarna att flockas. Men jag blir ju lite nyfiken på vad det är för fröer. Det framgår inte. Tycker mig känna igen dahlior och tagetes. Eventuellt ett par krassefrön också.

Eftersom jag gärna vill veta vilket frö som ger vilken blomma, har jag fotograferat fröerna i den ordning de är sådda i en av mina pop up-boxar. Hålen är markerade med 1-7 och A-G så att jag vet vilken frö som ligger var. Det här ska bli väldigt spännande!