2 juni 2013

Massor av nya sådder

I år känner jag mig riktigt lyckad i trädgården. Anledningen är att jag äntligen beter mig så som jag skulle vilja och fortsätter med att så och så och så. Tidigare år har jag efter vårsådderna inte kommit längre än till tanke.

I dag sådde jag fjärde omgången sallat. Förra året tror jag att det blev två omgångar och jag ångrade mig och längtade ihjäl mig efter hemodlade blad. Favoriterna som jag har fastnat för är Crisp Mint, Green Ice och Blonde Marachére, så det är dessa jag har sått i dag. De är helt utan beska, även sedan bladen blivit riktigt stora.

Dessutom har jag sått ytterligare en omgång med luktärter – den här gången blev det sorten Franciscus Cupani. Jag har hört att den ska dofta något alldeles fantastiskt.

Riktigt imponerad är jag över att jag har sått nästa års lupiner och stockrosor. Det har jag gått och tänkte på i flera år utan att komma till skott. Det blev vanliga Russel Strain-lupiner samt My Castle och Noble Maiden. Stockrosorna kommer dels från eget frö, dels från påsar med fyllda och enkla sorter.

Till slut blev det en pluggbox med krasse att ha till utbyte i rabatterna längre fram i sommar samt en box med majs till kolonilotten hos grannen − lagom att så nu och sätta ut när järnnätterna är överstökade. Majs brukar ju fullkompligt spruta upp ur jorden och sträcka ut rötterna som om det vore bläckfiskbebisar i pluggarna.