26 januari 2011

Enligt konstens alla regler?

Förra veckan fick jag hem två påsar med frö till blå bergvallmo. I dag har jag sått ena påsen − en pluggbox, femton plastkrukor som jag brukar använda till första omskolning och nio papperskrukor. Det ska bli väldigt intressant att se hur många av de drygt 80 fröerna som gror.

Förra året lyckades jag driva en planta till vuxen storlek. Några fler frön grodde, men dog. Från en fröfirma köpte jag två påsar frön, men trots firmans noggranna instruktioner grodde inte ett endaste av de fröerna. Nu har jag googlat, tagit till mig tips och hoppas på bättre resultat. Jag har säkert överdrivit lite, men det skadar ju inte – allt det ”kostar” är lite mer tid vid sådden.

Samtliga ”krukor” är bottnade med lika delar silad rhododendronjord och såjord som blandats ut med perlit och vermikulit. Högst upp har jag samma blandning fast utan rhododendronjorden. Ett frö ligger i varje kruka – utom i papperskrukorna där två fröer har fått samsas i varje. Pluggboxen och plastkrukorna står i odlingstunneln i boden. Papperskrukorna har fått en bottenlös ram för att stå stadigt och så har jag skyfflat över en rejält hög med snö.

Nu är det bara att vänta och vänta och vänta. Och förstås … hoppas!

En ögla blir till

Jag tycker att det är så coolt med purjolök. Sättet den lilla plantan börjar livet på − dubbelvikt, som en liten ögla.