4 juni 2011

Massor av nya blommor

Min stora förskräckelse i trädgården har varit den solstekta rabatten kring terrassen. När vi flyttade in bestod den av ett stort antal bukettspireor och tre barrkuddar.

Bukettspireorna har fått flytta till soptunnan. Vi har inte slängt dem, men de döljer soptunnan och gör något fult väldigt vackert. Där får de också växa hur mycket de vill – när de bodde i rabatten var jag ständigt där och klippte för att hålla dem lagom stora. Barrkuddarna har fått bo kvar. De verkar inte ha någon större lust att breda ut sig och ser rätt lustiga ut i all sin gröngula bullighet.

Jorden är tyvärr urtrist. Singel och massor av sand. Att gräva är hemskt. Klonk klonk säger det så fort jag försöker köra ner spaden. Men en och annat växt har fått flytta dit. Bland annat rosbuskar, echinaceor, julrosor och massor av vårblommande lökväxter.

Men … i går ändrade rabatten karaktär. Maken breddade delen som löper utmed terrassens långsida så att båda rabattsidorna är lika breda. Han bytte också ut jorden på vissa ställen. Jag tillförde en hel del benmjöl. Sedan hjälptes vi åt att plantera nästan allt jag fick med mig från Zetas och Peter Korn.

Allåkerbär “Sofia”
Bergnarv
Blognäva ”max frei”
Bräckan saxifraga corennie claret
Dockakljea
Dianthus neywood cream
Dianthus seren wen
Echinacea “Pink double deligt”
Echinacea “Green jewel”
Japansk akleja – blåvit och rosavit
Kattfot “rotes wunder”
Mattslöja med tunna rosa ränder
Pysslingnäva
Saxifraga hostii ssp rhaetica
Triften – armeria giraldii
Vit blåmatta – houstonia caerulea alba

Tror att det blir jättefint när allt har funnit sig till rätta och växt till sig lite. Flera av växterna är egentligen stenpartiväxter, men det tanke på jordmån och läget så tror och hoppas jag att det kommer att fungera.