10 april 2010

Frösådd klematis

I växthuset står några sådder som är halvt bortglömda. Jag tittar till byttorna någon gång ibland, men låter dem mest stå för sig själva eftersom jag inte riktigt tror att fröna ska gro. Det spelar ingen roll att det står en till nio månader på påsen – jag tror att det är kört om det inte har hänt något inom en vecka. Blev därför riktigt häpen i dag när jag upptäckte att tre små plantor hade hittat upp till ljuset – två backsippor av sorten Heiler Hybrids och en kronklematis som heter Large Hybrids.

Men jag har inte bara gått runt och dunkat mig själv i ryggen. Jag har gjort lite nytta också. Två påsar med blå bergvallmo har proppats ner i en tom panodilburk. Fröna ska stratifieras i ett par veckor. Burken står i norrläge där det borde vara kallare än i kylskåpet.


Jag har sått spritbönor – Borlotto lingua di fuoco nano, störskärbönan Limka samt Enorma – en rosenböna som ska dofta väldigt gott. Har petat ner dem i papperskrukor med planteringsjord och ställt dem i det lilla växttältet där det är svalare än i tunneln.

Frön till aklejan Tower Light Blue har också blivit sådda och står i groventrén där är cirka 18 grader. Enligt fröpåsen ska det vara bästa temperaturen när de ska gro. Betydligt varmare är det framför brasan i vardagsrummet. Där står en vattenskål med anemonknölar. De ska tydligen ligga i ljummet vatten i ett dygn före sådd.

Bästa mässfyndet

Kunde inte låta bli att handla lite på mässan. När jag kom hem var jag så slut att påsarna blev stående, men nu på förmiddagen har jag packat upp.

Bästa fyndet är den lilla strilen som skruvas fast på en petflaska. Vattnet landar så mjukt att den borde fungera även till riktigt små och ömtåliga plantor.

Har sett den i tidningar, men inte lyckats hitta till försäljning. Gissar att den är lätta att tappa bort, så det blev tre stycken för säkerhets skull.