14 juli 2012

Skörd och sådd av rödbetor

Upptäckte häromdagen att rödbetorna var på god väg att klättra ur sin pallkrage. Nyss var de under jord och nu är de halvvägs upp. Är riktigt förvånad över hur stora de är alla redan − ungefärg tio till femton centimeter långa och riktigt knubbiga.Så i går skördade vi de första fyra och jag blev riktigt full i skratt när jag drog upp dem och fick se att alla har en krage av uttöjt  tidningspapper omkring sig.

Tyvärr minns jag inte riktigt när jag sådde rödbetorna – måste bli bättre på att skriva upp sådant. Men jag gjorde krukor av tidningspapper och sådde ett frö i varje. De fick bo i växthuset tills de hade ordentlig blast och det började kännas varmt ute. Den 22 maj fick de flytta ut i landet. Jag gjorde helt enkelt lagom stora hål i jorden med en liten petflaska och ploppade i en tidningskruka i varje hål.

I går kväll gjorde jag 20 nya krukor av tidningspapper och sådde nya rödbetsfrön. Låter kanske knäppt att förodla så här års, men det är varmare för dem i växthuset och så tänker jag så rädisor där de gamla betorna har stått. Hoppas att rädiskorna ska vara klara tills den nya omgången av rödbetor är redo att stoppas ner i landet. Ska bli väldigt spännande att se om en så pass sen sådd ger en andra omgång med rödbetor!