18 september 2011

Finfina rötter

I går grejade jag lite i trädgården. Underbart att få vara ute i solskenet igen!

Framför allt har jag passat på att gräva ner växter för övervintring. Det är sådana som stått i kruka och som jag tror ska övervintra bättre i ett pallkrageland, till exempel min fjärilsbuske och en guldklematis som jag inte lyckats hitta någon permanent plats åt – skjuter det trevliga problemet framför mig i hopp om någon smart lösning till våren.

Gladast blev jag åt sticklingen som jag tog i grannens växthus i somras. Grannen har jättegoda druvor. Jag klippte av en liten kvist, doppade den i rotningsmedel och tryckte ner den i sandblandad såjord. I dag när jag lossade krukan upptäckte jag att sticklingen fått massor av rötter. Hade faktiskt inte trott att det skulle gå. Nu hoppas jag att sticklingens rötter ska vilja fortsätta växa och att den ska överleva vintern i pallkragen.

Nu ska pluggen upp

I flera veckor har jag gått och undrat när potatisen ska få komma upp ur åkern här utanför. Ett tag trodde jag nästan att bonden hade glömt bort sina pluggar. Men å andra sidan har det varit rätt blött, så åkern har nog varit för mjuk för maskinerna.

Men i går eftermiddag drog de igång och när jag kröp till kojs höll de fortfarande på. Bråttom, bråttom, eftersom det ska komma mer regn. Är rätt glad att jag bara är fritidsodlare.