6 juli 2010

Innan solen går ner

Kan inte låta bli att lägga ut en kvällsbild. Det är så vackert utanför trädgården nu. Njuter av att se åkern mogna.

Ryamatta till orkidéerna

Jag har haft en fönsterputsare här i dag. Skojigt nog grannen på andra sidan vägen. Har gått förbi hans hus flera gånger och tittat på växthuset och varit avundsjuk på de många komposterna. Kul att firman skickade just honom.

Men, jag kunde ju inte lägga mig i hängmattan och läsa bok när han fejade. Det gick bara inte. Är tydligen alldeles för jantelagad för det.

Så, det blev en massa jobb för mig också. Bland annat omplantering av mina väldigt försummade orkidéer. Fy vilket dåligt skick de är i! Men nu ska de förhoppningsvis växa. Köpte orkidéemossa i vintras. Hittade blocken i torkskåpet och dränkte dem i vatten med orkidéenäring i. Efter en stund hade blocken svällt upp till en clownperuk.

Gick rätt hårt åt orkidéerna och klippte bort allt som var gammal och torrt. Vad tycks om den här? Svårt att avgöra om det är en orkidé, spindel eller sköldpadda.

Kommer nog att köra med mossan i fortsättningen också. Mycket enklare att jobba med än orkidéekomposten jag brukar använda. Bara att trycka ner de ansade plantorna och proppa i mossa tills det ser ut som om orkidéerna sitter fast i en orangeaktig ryamatta.

Och vad upptäckte jag när jag kom in? Jo, Riva som gick i grannens kölvatten och slickade på alla putsade ytor. Smaskens med diskmedel och ättika. Som tur var nöjde hon sig med fönsterbrädor och foder.

Engelska pelargoner från Frankrike

Min närmaste chef har ett sommarhus i närheten av Nice. När hon skulle åka dit tidigt i våras, bad jag om sticklingar från mimosaträdet i hennes trädgård. De överlevde tyvärr inte bilfärden hem genom Europa. Men, jag fick en hel bunt med sticklingar från de engelska pelargonerna som också växer i trädgården.

Var lite tvär mot dem i början. Jag tror att jag är lite överkänslig, eftersom det nästan känns som brännässlor mot huden om jag hanterar dem utan långa handskar. Men nu har de första blommorna kommit och allt är förlåtet. Hade inte en aning om att pelargoner kunde slå ut i så vacker blom.