11 augusti 2009

Näckros i sillaspad

Grrr … Det är inte allt som lyckas. I våras såg jag en bild på en gammal vattenfylld tunna med en röd näckros i. Precis så skulle jag också göra. Köpte en väl använd silltunna, en planteringskorg för vattenväxter och en slemmig liten planta prydd med en bild av en rosa näckros.

Men det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Tunnan luktade. Först var det bara sillstank, men den doldes snart av en tydlig odör av ruttnande vatten. Näckrosen började visserligen skicka upp blad till ytan, men väl där blev de ludna och skrumpnade bort. Därefter fick jag en privat liten algblomning och till sist bestämde sig myggorna för att ruttnande sillspad är den absolut bästa platsen att använda som bb.

Nu har jag mer eller mindre fått bukt med tunnan. Maken brände ur den med gasol och smetade på tjära. Vattnet är nästan fritt från mygglarver och luktar faktiskt inte så tokigt. Fast någon näckros har jag inte sett röken av. Hoppas att grannen ska förbarma sig och låta den övervintra i jordkällaren, så att jag kan försöka på nytt nästa år. Resten av säsongen tänker jag hålla till godo med vattenhyacint och en avklippt kaktusdahlia – om jag kisar lite så ser den faktiskt nästan ut som en näckros.