24 mars 2013

Lömsk räkning från Allers trädgård

Så irriterande och fult! Jag höll just på att betala en prenumeration på Allers trädgård av misstag. Jag nappade nyligen på ett liknande erbjudande från en annan trädgårdstidning och tänkte först att det var räkningen för den. Men icke! Det var ett prenumerationserbjudande förklätt till räkning – har aldrig sett något liknande förut. Jag var tvungen att läsa flera gånger för att komma fram till hur det verkligen förhöll sig. Undrar hur många som går på det här och beställer en prenumeration de egentligen inte vill ha.

Mexiko tur och retur


Jag var övertygad om att det skulle vara vår nu. I går var dagen då jag skulle sätta upp tunneln inne i växthuset och bära ut mina plantor.


Det var i alla fall så jag tänkte när vi bokade resan till Mexiko och som vi kom hem ifrån i fredags. Att nattemperaturen skulle ligga på -12 grader fanns inte på världskartan. Men, jag har i alla fall fått känna på riktigt härlig sommarvärme och ljummet, salt hav, fått snorkla bland färgglada fiskar, havssköldpaddor och riktigt stora stingrockor vid världens näst största korallrev och upplevt mayaindianernas gamla ruinstad Chichen Itza.

 
Vi bodde på ett supertrevligt hotell på stranden en liten bit ifrån Puerto Morelos nära Cancún.


Jag uppskattade djungeldungarna som fanns på flera ställen på området och där det både fanns spännande växter och djur – allra mest förtjust blev jag i tvättbjörnarna. Det var en hona med sex ungar som såg på pricken ut som tvättbjörnarna i Robin Hood på julafton.

 
Runt omkring hotellet fanns det egentligen inget annat än snåriga mangroveträsk. Jag ville så gärna se en krokodil, men stängslen var nästan lika rejäla som i Jurrasic Park och allt jag såg var de otaliga ödlor som lapade sol i gräset och på stenläggningen. Fast i utkanten av området fanns det en träskplantering i miniatyr. Fick veta av en av dem som drev hotellet att det bodde en skygg bebiskrokodil på 50-60 cm där. Letade och letade, men såg inte till någon krokodil förrän jag satte mig på huk vid vattnet för att spana efter uppstickande ögon. Och där var den! Den låg och sov med huvudet på den dyiga banken. En meter ifrån mig. Som tur var fick den hjärtsnörp och dök ner i vattnet med ett väldigt plums när jag ropade på maken. Vet inte om bebisen hade växt till sig eller om en annan krokodil hade lyckats kravla sig in på området, för den här var åtminstone tre gånger större än vad den borde ha varit.

 
I tisdag var vi inne i Cancun för att leta lite fröer. Hittade inget större utbud, men några påsar (12) blev det samt konserver med chili och hibiskussaft. Där låg det stora högar med chili i grönsaksdisken och intill var en tjej i full färd med att avtagga kaktusblad. De är supergoda i juice, men inget vidare att äta kokta.

 
Juicer var de väldigt duktiga på på hotellet. Till frukost fanns det en stor juicebar med olika sorter. Det var så väl grönsaker och frukter som kokos, pecannötter, rostade havregryn och russin som mixades eller kördes i råsaftcentrifugerna. Min favorit blev juicen med apelsin, selleri, persilja och pekannötter. Saften med rödbetor och den med guava var också jättegoda. Selleri och persilja är ingenting jag själv skulle ha kommit på att blanda i, men här kommer det att behövas extra mycket persilja i sommar.

 
På vägen tillbaka från Chichen Itza besökte vi en mayafamilj. De odlade en del chili, men framför allt koriander. Jag gillar ju inte koriander, men nu ska börja odla egen. Låter kanske knäppt, men jag vill väldigt gärna lära mig att uppskatta den här smaken, så därför ska jag ge koriandern en rejäl chans.

 
I Mexico används koriander i det mesta – inte minst i guacamolen – så det känns som om jag redan har börjat träna. Jag har alltid massor av vitlök i min guacamole, men vitlök verkar inte vara en krydda som hör hemma i det mexikanska köket. I alla fall inte där jag har ätit. Mosad avokado säljer de dock i stora påsar – tänk om vi kunde köpa det här! Det är skillnad på avokado och avokado!!!

 
Men som sagt, nu är jag hemma igen och längtar till växthuslivet. Eftersom blomvakten redan hade så mycket bestyr med mina växter avstod jag från att så tomater före resan, men nu ska här sås och sås och sås.