26 maj 2010

Grattis på namndagen!

Oj, jag höll nästan på att glömma. Det är ju Vilma i dag. Hon börjar bli så stor, min fina lilla tjej.

Hon har till och med börjat få tomater.

Barhäng och Bamseklubb

Fjärilsrabatten är förstås tänkt som en all inclusive-anläggning.Övervintring erbjuds i den gula sviten med sjöutsikt.En våning ner blir det barhäng för den som vill.Baren har givetvis fullständiga rättigheter för både nektar och övermogen frukt – har hört att fjärilar ska gilla det. Fast om getingarna kommer åker frukten bort.


Och så blir det förstås Bamseklubb där larverna kommer att trivas. Brännässlor – det är grejer det!

Recept på nektar: Blanda en del socker och fyra delar vatten i en kastrull. Koka tills sockret är upplöst. Låt svalna.

Fjärilsrabatt anlagd

Fjärilsrabatten är i full gång. Plantorna i pluggboxen har varit duktiga på att växa, men nu behöver de lite mer utrymme och något kraftigare än såjord för att fortsätta utvecklas.

Två kragpallar av halvvarianten står nu intill terrassen. De har fyllts med jord och plantor. Eftersom jag inte vet vad det är för blommor som är på gång är det lite svårt med avstånd och vad som blir fint ihop. Men strunt samma – blir det för tätt får jag gallra eller flytta om.

Det fiffiga med välrotade pluggplantor är att de är så lätta att plantera. Upp med pluggen, göra ett hål med en planteringskäpp med aningen större omkrets än pluggen och ner med plantan i jorden.

Hur enkelt och smidigt som helst!

Krasse känner jag igen på bladen. Eftersom krassen brukar ha en förmåga att breda ut sig under jord, så får den bo för sig själv och hushålla med utrymmet i en stor konservburk utan botten.

Nu är det bara att vänta på blommorna.

Blir det terosor nu?

Jag har fått ett så bra tips angående min julros med frökapsel – att sätta en påse över blomman så att inte fröerna försvinner när skidan väl öppnar sig. Så enkelt och smart!

Har trätt en engångspåse för lösviktste över blomman och knutit fast med en rosett. Nu är det bara att vänta och se.