21 september 2015

Smart bevattning i växthuset?


Mitt STORA problem i sommar har varit bevattningen i växthuset. De senaste två åren har den fungerat så där. Vi har borrat hål i en extra tjock vattenslang och låtit den slingra sig över hoarna med tomater, paprika och gurka. Slangen har vattnat jättebra i de första hoarna, men trycket avtar snabbt och de sista hoarna har knappt fått något vatten alls. Så den bevattningsmöjligheten har vi förkastat.

I år jag har vattnat för hand och det är ingenting jag tänker göra någon mer gång. Det blir alldeles för mycket jobb och tar emot varje gång det är dags att blöta jorden.

Till nästa år vill jag ha ett riktigt bevattningssystem. Däremot vill jag absolut inte ha trycket på dygnet runt, utan en droppbevattning där jag kan öppna upp ventilerna rejält och kanske låta vattnet stå på ett par tre timmar i stöten.

Någon som har erfarenhet och kan ge förslag på vad jag ska välja? Har tittat lite gå Gardenas system och undrar om någon har testat och kan säga något om det.

4 kommentarer:

Jean Campbell sa...

While you search for a suitable irrigation system, here's my solution to the one-long-hose problem. I use a Y connector and two shorter hoses, one going in each direction from the center. Water pressure is more even in this way.

Meta sa...

Har inte testat men jag håller med dig om att det tar emot varje gång. ibland gömmer jag det. Som tur är det vinter ett tag nu så man kan koppla av det där med utegöra.
Ha det gott
Kram Meta

Evas Kvarnaro sa...

Oj sådana problem har inte jag, mitt kommer från ovan antingen jag vill eller inte vill ha regnet, *fniss*
Men så har jag ju inte något växthus, men förstår att varma torra somrar ger dig mycket jobb med bevattningen. Självklart måste du hitta på ett bra system.
Det du nämner med 'dropp' system verkar mycket bra, har läst om det men inte gått in närmare med tanken. Du som har så mycket fina grönsaker som jag varit avund på, kanske inte är det nu - om man tänker efter hur mkt jobb det är.
Hoppas du finner något passande.
Må väl/ Eva

Trädgårdstid sa...

Jag har detta system och har använt det för tredje året i rad nu. Det är lite pyssel när man ska bygga ihop det och ställa in hur mycket varje munstycke ska droppa och så, men när det väl är gjort är min känsla att det funkar ganska väl. Det känner ju inte alls av hur mycket vatten som faktiskt behövs (utifrån hur varmt det är och så), så hos mig där växthuset lämnas några veckor på sommaren kan det bli både för mycket och för lite vatten beroende på hur semestervädret blir! Om du själv kommer att sätta på och av trycket och mest vill slippa kånkandet är det säkert ännu bättre. Och det behöver inte stå på flera timmar, 15-20 minuter räcker om dropparna är tillräckligt stora. Håll utkik nu på höstkanten om systemet reas ut någonstans, jag köpte på mig en del på sådan rea för några år sedan. Lycka till!
Kram
Elin