29 september 2013

Skördefest på Öland

I fredags morse åkte faster och jag till Öland för att delta i skördefesten. Vi har haft tre mycket trevliga dagar. Framför allt har vi njutit av vädret som till största delen har varit soligt, de trevliga ställena och all god mat.

Min nya favorit är lufsa – en lokal variant av potatiskaka som vi åt med stekt fläsk och senap med pumpasallad i. Så vansinnigt gott att jag måste försöka göra lufsa här hemma.
 
Jag hade inte ätit kroppkakor tidigare, men oj så gott! Ska nog försökta att göra även sådana här hemma.

Norr om Löttorp. Jag hann få av mig skorna på väg ner mot vågorna, men innan resten av kläderna åkte av insåg jag att vågorna var för stora och klipporna för vassa och branta för att ett dopp skulle kännas riktigt lämpligt.

Kan inte riktigt smälta avstånden på Öland. Det var ju hur många mil som helst från Färjestaden och upp till Långe Erik.

Vackraste solnedgången hade vi på fredagskvällen.

Jag har ett liknande fågelbad, men fåglarna vill inte bada i mitt. Ska härma den här idén och förvandla fågelbadet till en hängande odling.

Jag blev djupt imponerad av Capellagårdens köksträdgård. Så fin! Här kan man bli hur inspirerad som helst.

Gott fika fanns det också. Squashkaka med citronyoghurt och Capellagårdens eget örtte.

Jag ville absolut till Albrunna perenner på södra Öland. Förra året tänkte jag beställa en porslinsanemon därifrån. Någon sådan fanns inte i år, men jag fick med mig en hel låda med finfina perenner till mina nya rabatter. Hoppas att det blir fint väder på onsdag så att jag kan plantera.

Pumpor fanns det precis överallt.

SM i pumpaodlingen. Den här vann med sina nästan 500 kilo. Vinnaren fick 10 000 kronor i prispengar.

Jag har varit rätt misstänksam mot havtorn, men vi besökte en odling och passade på att fika. Vet inte vilket som var godast moussetårtan med havtorn eller det stora glaset med havtornssaft som jag drack till. Ska nog ge de här bären en chans till. De lär ju vara vansinnigt nyttiga.

Man vet att man har köpt för många pumor när man måste anlita en pumpataxi för att ta sig till bilen. Jag har med mig 16 pumpor hem  en jättestor, två något mindre och ett helt koppel med småpumpor. Det blir ett långt halloweenfirande hos oss i år.

26 september 2013

Mitt emellan druva och russin

Så där, då är druvorna halvvägs till russin. Det går inte fort, men det går åt rätt håll.

25 september 2013

Frost, frost, frost

Frost i gräset, is på näckrostunnan, plockar frusna hösthallon till frukost.

24 september 2013

Dahliorna fröar av sig

Jag fick nyligen en fråga om dahlior och hur man vet när fröerna är klara för skörd.

Jag har bannat mig själv lite i sommar, eftersom jag har sett ut frögömmor och sedan glömt bort mig och klippt av dem. Men till slut fick jag i alla fall ihop tre mogna blommor och en liten skörd med frö.

För att få mogna fröer så gäller det att börja tidigt, eftersom de tar tid på sig. När en dahliablomma vissnar så kan den antingen bli till en oformlig slemklump eller så sluter den sig fint och ser nästan ut som en knopp – fast mera avlång. Det är de senare som har blivit befruktade och som bildar frö.

Förra året tog jag dem när de hade torkat ihop och kändes lite som papper. I år när jag har varit glömsk har jag missat även det stadiet och upptäckt att dahliorna har förvandlats till eterneller med frö som sticker ut mellan bladen. Sådana fröer går det inte att ta minste på – de är definitivt mogna. Så i kväll jag har pillat fram fröer och lagt i ett kuvert. Gör nog som förra året och sår i februari.

22 september 2013

Äpplen och kalops

Jag älskar plantskolan i skogen. Den är visserligen stängd för säsongen sedan ett par månader, men när en kompis skulle köpa djurfoder hos plantskolans granne, erbjöd hon sig att ta med ett par säckar med jord hem. Plantskolan har nämligen min absoluta favorit när det gäller säckjord och jag hittar den ingen annanstans.

Jag skickade ett sms till plantskolan och frågade om det gick för sig att få köpa så här off season och det var inga problem. De skulle ställa ut ett par säckar.

De gjorde mer än så – kompisen fick dessutom med sig ett lass superfina grönsaker – morötter, rödbetor, purjolökar och majskolvar. Så snällt! Kändes riktigt lyxigt i dag när jag gjorde kalops på älgkött från jaktmarken.



Dessutom fick jag äpplen av min svägerska, så nu har det dessutom blivit äppelkaka, äppelmos och äppeljuice. Regniga, blåsiga höstdagar är trots allt inte så dumma.

21 september 2013

Vackra morgnar

Så vackra morgnarna är just nu. Önskar er som tittar in en riktigt fin lördag. Jag är lite förkyld och ska ta det lugnt, men lite ska jag allt hösta i alla fall.

20 september 2013

Frost i natt?

Änglatrumpeten fick just ben och knallade in i övervintrings- boden. Pelargonerna ska strax dra fleecefiltarna över sig. Enligt maken var det frost i morse. Kanske blir det frost även i natt. Bästa att vara lite försiktig i alla fall. Vill ju inte att blommorna ska lägga av i förtid.

19 september 2013

Höst- eller vårstädning i växthuset?

Funderar på växthuset. Brukar ni rengöra på hösten eller våren? Vi har alltid kört på hösten, eftersom jag tänker att det blir jobbigt för eventuella skadegörare att övervintra då. Men i våras tyckte jag att rutorna såg lite trista ut här och där och funderade på om det borde göras en vårstädning i stället. Dessutom är ju hela taket fullt med druvblad och de är rätt sena med att falla. Borde kanske ta det som går i växthuset på hösten och köra en extra omgång till våren, men det vet jag inte riktigt om jag har lust med. Tar gärna emot tips :)

18 september 2013

Höströj och russin

Vilket fantastiskt väder! Morgonen var disig och kall, så den tillbringade jag framför brasan. Men framåt lunch kom solen och i eftermiddag har den värmt riktigt gott. Fast hu så kallt det har blivit på nätterna.

I växthuset är allt som det ska, men det känns som om det är dags att börja hösta trädgården på allvar. Lite pö om pö så att det inte blir för jobbigt på slutet. I dag har jag hämtat amaryllislökarna i dungen, ansat dem, vattnat igenom ordentligt och ställt dem i ena fönstret i boden. Jag har diskat krukor och minifågelbad och slängt sommarblommor som definitivt ser ut att ha gjort sitt. Skönt att ha kommit en liten bit på väg. Dessutom har jag fyllt hela frukttorken med vindruvor så att det luktar gammal öl i hela boden – men om några dagar har jag ekologiska och extremt närodlade russin.

17 september 2013

Fin bok om lökar och knölar

Jag har fått Marie och Björn Hanssons nya bok ”Lökar och knölar” från Norstedts och frossar i alla fantastiska bilder. Ååååååh, så mycket det finns som jag vill ha. Fast blomman jag fastnar allra mest för – kanadaliljan – visar sig vara både svårodlad och väldigt utrotningshotad

Jag vill så gärna odla cyklamen i trädgården och lyckas med tulpaner i kruka. Här finns massor av tips på hur jag odlar – både generellt och lite mer individuellt för de olika växtgrupperna. Frågan är bara var man får tag i alla dessa fantastiska växter och vilken skada det skulle göra på plånboken.

Men jag tänker definitivt inte nöja mig med att bara läsa – jag ska prova i alla fall något som jag inte har odlat tidigare och försöka känna mig som den alldeles nyblivna trädgårdsamatör jag numera efter vissa påtryckningar faktiskt är.

16 september 2013

Det blir ett rum

Så där, nu börjar det kännas som om det faktiskt ska bli ett rum. Det är snart dags att beställa taket. Längtar mig tokig tills jag får slå mig ner i soffan där ute för allra första gången.

15 september 2013

Kalas för kissen

I dag fyller Riva fem år. Och jag kunde inte låta bli att ställa till med ett litet kalas. Födelsedagskissen nosade på paketen och slickade lite på en isglass.

I övrigt var det mest läskigt med så mycket uppmärksamhet. Misstänker att det kommer att lekas något hejdlöst i natt med de nya mössen , bollarna och pipleksaken.

Hur får jag väldränerade rabatter?

Ibland får jag frågan: "när tänker du ta bort undertiteln till bloggen"?

Men så länge får den vara kvar.

Även om jag har lärt mig en hel del sedan jag började odla på allvar för lite drygt fyra år sedan, så känner jag mig bitvis som en riktig novis. Och i dag har novisen en fråga som hon mer än gärna vill ha svar på – hur skapar man en väldränerad rabatt?

De som jag anlägger nu är 30–40 centimeter djupa och består främst av champinjonjord uppblandad med barkmull samt rätt näringslös jord närmast växterna så att de inte ska svimma av den kraftiga champinjonjorden. Rabatterna ligger också lite högre än gräsmattan.

Skulle vara innerligt tacksam för svar på min fråga för det känns verkligen som om jag famlar i blindo och inte alls vet vad jag gör egentligen.

14 september 2013

Drömmer mig tillbaka

Sitter här och pysslar och drömmer mig tillbaka till den där fantastiskt fina kvällen i slutet av augusti då det nästan gjorde ont i ögonen av alla skönhet.

Den här förmiddagen är så dimmig att vätan droppar från byggställningen. Åkern gick knappt att skönja i morse, men nu kan jag skymta vattnet.

Hoppas att det spricker upp till ännu en dag med bryggväder!

Men först ska jag göra i ordning fröpåsarna som ska skickas till en snäll bloggare som försett mig med fröer till rosenskäror, rosenvial och svart luktärt. Och så ska jag baka en äppelkaka att ta med till kvällens kräftskiva. Om solen inte tittar fram blir det till att fortsätta med rabattplantering och trädgårdsröj.

13 september 2013

Rapport från bryggan

Vilken tur att det fortfarande är sommarhärligt på bryggan. Den är min tillflyktsort just nu. Linet skördas på grannens åker och bruset från maskinen är öronbedövande. Gnisslet från skogsmaskinen som gallrar inne i skogen är lika högt, fast mer metalliskt. Och så är det maken som sågar (i går) och spikar (i dag) på taket så att det skräller i hela huset och katten inte vågar komma in. Men här nere på kvällssolen hör jag inget annat än en och annan humla och ett försiktigt kackel från gässen. Nåja, spikandet hörs visst också en aning, men mest som avlägsna ekon. Ska njuta ett par timmar nu och ta itu med trädgården och planteringarna i morgon igen.

12 september 2013

Saknar min Snutt

Jag saknar min lilla kanin. Hajar fortfarande till ibland när jag kommer hem och upptäcker att kaninburen saknas i trädgården. Tur då att det finns vänner som föder upp kaniner och som låter mig komma på kelbesök. Fast det är väldigt svårt att inte smyga ner en liten parvel i fickan och ta med den hem. Men jag ska inte. I alla fall inte förrän till våren. Och då får det nog bli en mindre ras som kanske kan bo inomhus vintertid. Till dess nöjer jag mig som sagt med kelbesök hos snälla vänner.

11 september 2013

Då var plattan klar

Den uteblivna sovmorgonen i morse tog jag igen på bryggan i eftermiddag. Sov och sov och sov där i solen. Så skönt! Ett bad blev det också. Men frågan är hur länge till det är skönt. I dag var det inte mer än 17 grader.

När jag kom hem fick jag testköra helikoptern, men hu så svårt det var. Den levde sitt eget liv helt och hållet i mina händer.

Men nu är plattan i alla fall färdig. Maken har fixat ytan och vattnat. Nu ska den brinna färdigt och få vila i ett par månader innan det är dags för klinker.

Nu är plattan gjuten

Då har betongbilen varit här och betongen är på plats i formen.

Först kom det en kranbil och lastade av en helikopter.
Sedan kom maken, hans kollga P och svärfar och strax därefter betongbilen.
Det hördes en väldans massa oljud och brak ...
... och sedan hade jag inte längre någon bukettspirea.
Betongen börjar ploppa ut.
Jag trodde att ett berg med betong skulle landa mitt på, men den portionerades ut jämnt i formen.
Maken vibrerar och ser till så att höjden blir densamma rakt över.
P slätar ut och gör ytan blank.
Jag fick följa med på lunch inne i byn och när maken och P åkte i väg på nya jobb passade svärfar och jag på att glassfika mitt över gatan. Det ska bli spännande att se vad som mer ska göras med betongen senare i dag.

Hösthallon i morgondiset

Jag vet att jag skulle ta sovmorgon. Men jag råkade vakna och det var så vackert ute med den täta dimman. Tog en bild på våra hösthallon. De skulle egentligen ha blivit en ”Lindas täppa” i tidningen nästa torsdag, men när jag skulle göra jobbet i går så föll mina ögon plötsligt på något helt annat. Så nu äter jag upp de mogna hallonen och väntar på fler. Är så glad att vi fick dessa fantastiska buskar – känns som om de blir en brygga som för med sig sommaren långt in i hösten.

10 september 2013

Vila i växthuset

Jösses så välbehövligt det var med en kväll i växthuset. Har känt mig så stressad i eftermiddag – nästan som att ha kroppen full med kolsyra. Dammsög golvet och gjorde fint efter jobbet. Därefter har jag inte gjort ett dugg mer än att läsa i solsängen och mysa i värmen från kaminen. Kom in för några minuter sedan och känner mig betydligt mera avslappnad. Ska bli så skönt med en dag utan ett endaste måste i morgon (huset är städat, tvättkorgen tömd och ingen mat behöver lagas). Jag ska sova länge, skrota runt, inte träffa någon och titta på när betongbilen kommer.

9 september 2013

Rapport från bryggan och bygget

Jag önskar att jag kunde lägga en fin bild här, men det går icke. Tog bild med mobilen i morse och den blev så grynig att den får stanna där. Vaknade strax efter fem i morse och bestämde mig för en promenad. Så mörkt det har blivit! Och så snabbt det gick. En ensam stjärna lyste klart och en fladdermus for fram och tillbaka framför mig. Inte förrän jag kom ner till sjön började fåglarna att försöka sig på några försiktiga kvitter.

Trodde att det sista morgonbadet var i tisdags, men det var så varmt i luften i morse att jag hoppade i (hade stoppat schampo och duschtvål i magfickan på fleecetröjan.) Så härligt att bada och att sedan få gå hem i soluppgången.

Här hemma avslutades grävjobbet i dag. Maken är i full gång med att provtrycka värmesystemet och på onsdag kommer betongbilden.

8 september 2013

Arbetet fortsätter

När jag vaknade i morse hade maken hunnit fästa 130 meter golvvärmeslang på armeringen. Jag trodde att jag skulle fortsätta plantera, men det blev till att gå tillbaka in och tömma de sju garderoberna i mitt dressingroom. Trist, men intressant. Hittade bland annat fina bortglömda skor. Har hängt in kläderna som låg på sängen, men resten ska jag nog gå igenom innan det åker tillbaka in i garderoben. Finns säkert en hel del som gör sig bättre på loppis eller hos Röda korset.

Medan maken drog bort garderober och borrade sig in genom ytterväggen för att kunna dra slangen bakom garderoberna och in till klädkammaren, fortsatte jag med planteringarna. Försökte göra fläskpannkaka samtidigt, men var borta från ugnen lite för länge och fick slänga en snustorr och svart stenkaka i sophinken.

Första rabatten var klar på eftermiddagen och jag fick ett par timmar på bryggan. I kväll har vi firat min pappa som fyller år. Skönt att vi har fått komma till andra och äta middag fredag, lördag och söndag. Känns som det är lite mycket nu.

7 september 2013

Lökar och perenner

Det är inte lätt att skapa en rabatt. Det känns lite som om jag mest har stirrat på jord hela dagen och försökt komma på hur jag ska göra och hur jag ska tänka och hur det ska ske rent praktiskt.

Jag började med ett skikt att lägga tulpanlökar på. De ska ju egentligen grävas ner 15 cm och då tänkte jag att det var smidigast att börja på den nivån. Men så skulle ju andra lökar ner och dessutom ville jag plantera mina perenner i förhållande till lökarna. Suck och stön. Det blev mycket huvudbry för mig i solgasset. 38,2 grader var det mot husväggen.

Till slut lade jag ut tulpanlökar och gjorde små "atoller" genom att fylla ett begagnat köttråg med jord – precis som när jag var liten och gjorde sandslott. På dessa lade jag mina snödroppar. Kände hur jag förvandlades till en trulig femåring när jag insåg att det som såg ut att vara rabatt inte alls är rabatt och att jag hade planterat där det senare ska bli gräsmatta. Bara att göra om från början. Ett långt bad, några pussar och ett solskydd senare kunde jag fortsätta med någorlunda soligt humör.

Inser att rabattskapandet nog kommer att ta sin lilla tid. I dag har jag – förutom ett gång lökar, fått ner tre solhattar, en julros och en rosbuske. Det ska bli väldigt intressant att se hur det går i morgon.

Är väldigt glad att kvällen bjöd på trevlig middag med roliga människor och gott vin hos en kollega fyra vikar bort. Hoppas att jag vaknar full av smarta idéer till rabatterna i morgon.

Formbygge och ny rabatt

Jag sov med fönstret på vid gavel och vaknade av märkliga ljud som fick mig att börja undra om någon försökte norpa grävskopan. Men det var maken som var i full gång med att platta till underlaget och förbereda för formbygget. Det är just det som står på programmet i dag.

Men första ska vi åka i väg till en champinjonodlare och hämta två kubikmeter finfin jord. Den ska blandas med barkmull och skyfflas ner i de nya rabatterna. Jag köpte mängder med lökar i går. Ska passa på att plantera dem innan jag placerar ut perennerna.

6 september 2013

Nu är det grävt

I dag har grävmaskinen varit här och grävt hela dagen. Märkliga saker kom upp ur jorden – varför gräver man ner en toalettstol? Jag frågade maken om han inte kunde köpa lite mer barkmull till mina rabatter. Trodde att jag skulle klara mig på åtta påsar, eller kanske tolv. Men jag har uppenbarligen inga begrepp om volym. Barnmullen ligger och väntar och ska få sällskap av två kubikmeter champinjonjord som vi ska hämta i morgon förmiddag. Där ser man – rabatter sväljer jord.

4 september 2013

Flytta rosor

Har vi tur så kommer markfolket och grävskopan i morgon. Men det kan också bli på måndag. De skulle försöka klämma in oss, men hade det rätt tajt. Utifall att ville maken att alla växter skulle bort från rabatten – det vill säga de stora rosbuskarna. De har nu fått nya hem på andra ställen i trädgården. Samma sak med en stor klematis och flera mindre växter som fortfarande stod kvar i landet. Fast de små ska flytta igen när de nya rabatterna är färdiga för plantering. Tyvärr innebar kvällens arbete även att mina land med frösådda dahlior skulle bort. Trist nu när de blommar som mest. Men, maken kom på att det gick att flytta hela pallkragarna med bottenväv och allt, så nu har de fått nya hem framför sparrislanden. Tjusigt!

3 september 2013

Badsäsongen är snart slut

Vilken vacker morgon! Det blir nog riktigt somrigt i dag. Men badsäsongen lider mot sitt slut – det kände jag tydligt när jag tvättade håret nere i viken. 15 grader i vattnet, 4 på land. Nu är det snart inte skönt längre.

2 september 2013

Terrassen försvinner

Maken plockar bort terrassen sten för sten och möblerna har flyttat ut på gräsmattan. Själv kompenserar jag inomhus genom att agera kokerska – fläskpannkaka, långkok och marinering av revbensspjäll att slänga på grillen när vi kommer hem efter jobbet i morgon, brunkål att äta till och så tillagning av kronärtskockor till kvällssnacks. Så underbart gott!

1 september 2013

En dröm som går i uppfyllelse

I morse såg rabatten kring terrassen ut så här. Några växter finns kvar, men de flesta är utlokaliserade till pallkragarna där jag har hunnit skörda färdigt. Under grävningen hittade jag mängder med självsådda solhattar och de är nu uppkrukade i väntan på de två nya rabatter som ska ersätta den här.

Det är nämligen så att vi ska bygga en vinterträdgård på 30 kvadratmeter och som ska ersätta den nuvarande terrassen. Vi fick bygglovet i onsdags och i dag började arbetet så smått. Jag vet knappt till mig av förväntan. Tänk att sitta där inne soliga vinterdagar när snön ligger vit eller i full snöstorm.

Vinterträdgården ska ha golvvärme. Troligtvis installerar vi även en braskamin av något slag. Och på var sida ska det bli terrasser som tillsammans på ett ungefär kommer att motsvara ytan på den terrass vi har i dag samt rabatter.

Tänk så tidigt jag kommer att kunna börja med uppdrivningen av småplantor och så smidigt det blir med övervintring av passionsfrukt, citrusträd och blyblomma. Och så ska jag förverkliga drömmen om ett alldeles eget fikonträd.

Fint besök

I går kväll hade vi besök av Lennart och Inger som driver plantskolan uppåt skogen. En jättetrevlig kväll. Och så fina blommor och kronärtskockor vi fick. Har bara odlat kronärtskockor för blommornas skull, så det ska bli roligt att smaka. Får nog bli till kvällen. Dahliorna är gigantiska. Fick också en vacker morotsmarmelad som Inger hade kokat, så den måste också smakas. Nu ska jag ut och flytta perenner.