30 december 2009
Riktigt varmt
–12,3 grader (i skuggan intill husväggen). Kunde inte låta bli att ställa ut fjärrgivaren i växthuset. Oj oj oj, så trevligt. Där inne är det faktiskt en halv plusgrad (i skuggan bakom en bastant blomkruka). Härligt!
Årets sista sådd
Blev alldeles till mig när jag såg att en del frön kunde förodlas redan i januari – det är ju faktiskt i övermorgon. Sedan kom jag på att de fröna kommer från England – inte riktigt samma förutsättningar. Men vad sjutton, det är ju bara att testa.
Sötaste fröet var papegojblommans. Kastanjebrunt och rätt så stort med apelsinfärgad peruk, som en clown från Zimbabwe. Nästan synd att gömma i jorden.
Sådd:
Papegojblomma
Scarlet O’Hara – en röd variant av blomman för dagen
Rosa Negra – ett frö jag hittade på Teneriffa
Gardener’s Store – flerdubbel akleja i olika färger
High Scent – en ljust färgad luktärt med violetta konturer
Gardener’s Delight – körsbärstomat
Basilika
Baby leaf – plocksallad
Noorman – sockerärt
Vägrar vänta!
28 december 2009
Home made
Jag minns inte om förslaget var helt och hållet hans, men innan vi kom ut på parkeringen hade han lovat att bygga ett planteringsbord åt mig. Som namnsdagspresent.
Min namnsdag var den 31 juli – heter Helene i andranamn, men något planteringsbord har ännu inte byggts. Men om ett par månader ska det börja planteras och då är det tänkt att bänken ska vara färdig. Misstänker att maken börjar få lite småkalla fötter, eftersom jag ägnar tiden fram till byggstarten åt att googla ”planteringsbord” och ”potting bench”. Har plockat lite här och lite där och kokat ihop mitt eget.
I dag har jag gjort mitt livs första ritning. Kan redan se hur jag står där i växthuset och skvätter jord i värmen från vårsolen medan yrvakna små bin surrar in och ut genom vädringsluckorna.
24 december 2009
Tack snälla tomten!
Åh, vad det kliar i fingrarna nu. Måste nog ta fram påsen med basilikafrö i morgon bara för att få odla lite i fönstret ...
19 december 2009
Trassligt värre
Fast om jag får upp farten så blir kanske krukan färdig till amaryllisen blommar. För det verkar dröja. Det som jag tror ska bli den första stängeln med knopp har precis börjat tränga upp ur en av lökarna.
Blommor av ett annat slag
Blommorna fryser
Är det bäst att låta krukorna stå kvar ute i kylan? Funderade på att ta in dem, men då kanske de vår värmeslag och ger upp.
Fast den i växthuset verkar må prima. Kanske beror det på att den är skyddad från vinden.
I frostigaste laget
12 december 2009
Bara rötter
Har tvättat bort jorden från ett par nya lökar i dag och satt i fönstret. De överblommade ligger på diskbänken och ser övergivna ut. Synd att slänga när de så småningom kan få ett hem i rabatten.
Frågan är bara vad jag gör så länge? De har ju ingen jord att stå i. Ska jag plantera i en kruka inomhus ? Gräva ner ute i kylan? Eller lägga i kylskåpet? Någon som har erfarenhet?
7 december 2009
Bonde tar semester
Det har till och med gått så långt att jag börjat cyberodla. Jag försökte hålla mig borta, men till slut var jag bara tvungen att skaffa mig en egen lite bondgård i Farmville. Där har jag främst ägnat mig åt att odla kronärtskockor och fått lovord för mina fantastiska skördar – trots att jag IRL aldrig ens kommit i närheten av en påse med sådana frön.
Jag har nog aldrig varit inne på Facebook så mycket sedan jag skaffade gården. Måste hela tiden se om korna behöver mjölkas eller om grisarna har lyckats böka upp några tryfflar ur jorden borta vid hönshuset. Men senaste tiden har jag funderat på vad jag egentligen sysslar med. Vad jag lägger min tid på. Den där virtuella gården blir bara större och större och kräver mer och mer skötsel. Jag tror nästan att det går åt mer tid till att sköta den än min riktiga trädgård – och hur ska det då gå när vårsolen börjar värma jorden och det är planteringsdags på riktigt?
Nä, nu får det vara nog. Jag har bestämt mig. Det är färdigfarmat för min del. Nu är de flesta tegarna igensådda med gräs, nästan alla djuren sålda och skogen i princip avverkad. Jag struntar blankt i om sockerlönnarnas sav rinner över i uppsamlingskärlen och om renarna inte blir ryktade.
I stället har jag byggt mig en liten timmerstuga – den kräver ingen som helst skötsel. Tänker gömma mig där inne utifall att någon av lantisgrannarna på Facebook dyker upp i förhoppning om att kunna hjälpa mig med lite ogräsbekämpning eller för att gödsla mina fält. Jag kommer fram igen när dagarna börjar bli längre och temperaturen stiger – och då blir det inte på cyberfarmen, utan i min riktiga trädgård.
6 december 2009
Mossa runt mossan
Gick inget bra. Alls.
Jag har nog inte försökt sticka sedan högstadiet. Hade några garnstumpar efter farmor hemma, men inga stickor. Försökte i stället med ett par långa rostfria grillpinnar. Det var lite vasst, men efter någon kvart kom jag på hur maskorna skulle läggas upp. Några räta maskor blev det också innan jag gav upp och övertalade maken att följa med till stormarknaden.
En halvtimme senare satt jag i bilen och lade upp nya maskor. Stolt över min nya hobby. Ville väldigt gärna försöka mig på mosstickning. Tror att jag trälade med garneländet i ett par timmar innan jag till slut insåg varför det fortfarande såg ut som rätstickning. De aviga maskorna jag gjorde var inte alls aviga, bara avigt utförd räta maskor.
Tandagnissel!!!
Gogglade på stickning och försökte följa instruktionerna jag hittade, men det hjälpte inte. För vänsterhänta mig blev det helt enkelt för krångligt att försöka förstå och spegelvända. Till slut testade jag slätstickning genom att sticka räta maskor som vänsterhänt i första varvet och räta maskor som högerhänt i andra varvet. En snigel hade kunnat glida sig till Kina bra mycket snabbare.
Nu har jag huvudvärk. Och amaryllisen blänger besviket på mig. Men i morgon ska jag ta nya tag. På lunchen blir det till att handla tjockare garn samt grövre och kortare stickor. Sedan ska jag gå runt på jobbet i jakt efter någon vänsterhänt människa som kan lära mig hur en avig maska ska stickas. Finns ingen sådan får amaryllisen klara sig med rätstickad julstass.
Tändstickor mot sorg
Nu ska sorgmyggorna snart vara veck i alla fall. Har dragit ner på vattningen och stuckit ner tre–fyra tändstickor i varendaste kruka här hemma, till och med i orkidékomposten. Om några dagar borde problemet vara löst.
Har hört att man kan handla nematoder för att bekämpa sorgmyggor. Någon som testat?
3 december 2009
Som en tjuv om natten
Gick ut i vardagsrummet för att lägga en sista vedklabbe i kaminen innan jag gick till kojs. Kunde inte låta bli att sätta mig på huk intill terrassdörren – enda sättet att se fullmånen så här dags utan att gå ut i kylan. Men det var inte så mycket månen jag såg, utan en rumpa. En stor och rätt hårig ändalykt. (Nix, det var inte maken som var ute och nudistade.)
Det var tjuven – den som för inte så länge sedan smaskade i sig min persilja och mina jordgubbsplantor. Helt fräckt stod den där och tuggade sallad, inte ens en meter ifrån mig. Lyckades hämta kameran – men det var kört så fort det blixtrade till. Nu står Bambi där ute på åkern och bara väntar på att jag ska krypa ner under täcket och sussa sött.
29 november 2009
Vinter i trädgården
28 november 2009
Förklädd till krukväxt
Plantan satte visserligen igång och växa i samma takt som en tonårskille, men det hjälpte inte. Frukterna hann inte bli större än flirtkulor ute i växthuset. När jag stängde av frostvakten kunde jag inte med att slänga plantan, utan tog in den i värmen. Den bodde i vardagsrummet i flera veckor och trivdes väldigt bra i de stora fönstren mot söder. Frukterna växte till sig rejält. Hade tänkt låta dem utvecklas vidare, men insåg till slut att jag inte skulle orka bo ihop med den gängliga tonåringen.
Att den ännu större physalisplantan också hade fått följa med in, hjälpte inte. De inte bara växte som tonårskillar, de betedde sig lite som sådana också och skräpade ner rejält omkring sig. I synnerhet physalisen. Så nu har sekatören varit framme.
Paprikan har klippts ner så att endast en pinne med en grenklyka högst upp återstår. Physalisen har gått samma öde till mötes. Båda har blivit av med sina frukter och fått var sitt söderfönster att stå i. Paprikan har faktiskt fått stå kvar i vardagsrummet, då citrusträdet blivit så fult att det fått flytta ut i groventrén för vintervila. Så nu står chilipaprikan där i en zinkkruka och ser rätt snygg ut. Nya blad har börjat komma och jorden är prydd med släta stenar och snäckor.
I vår får den flytta ut igen. Och då hoppas jag på ett rejält försprång, både för den och physalisen. Ska bli spännande att se om de överlever och vill bära frukt på nytt.
26 november 2009
Bling bling från skogen
22 november 2009
Piff och Puff
Till slut bestämde jag mig för gran till växthuset och hittade den rätta nästan med en gång.
Årets granjakt gick faktiskt ovanligt smidigt. Vi behövde inte gå alls långt in efter hygges-
vägen innan vi hittade granar vi ville ta med oss hem. Så nu är det bara att vänta på advent. Och till jul finns en gran med rött band och namnlapp på.
Undrar bara vad mer jag har släpat hem? En hel del spindlar och tusenfotingar, kan jag tänka. Åh, tänk om jag kunde hitta Piff och Puff där inne bland barren. Hos mig får de väldigt gärna gå på nötknyckarjakt.
Vad gömmer sig i granen?
Men nu är den stora frågan: ska vi ha en gran i växthuset också?
Det vore ju väldigt trevligt. Tänk så mysigt att komma hem från jobbet och se en klädd gran sprida sitt sken där inne – tänkte börja med ljusslinga och sedan göra granen mer och mer jullik. Fast nu har vi ju tvättat växthuset och skrämt alla små kryp på flykten. Vad händer då om jag släpar in en julgran? Det lär ju bo en hel del där inne bland barren. Har jag hela tvätteriet ogjort i så fall? Eller är det inget att oroa sig för?
Någon som vet?
21 november 2009
Mmm ...
Så här har det lagats tomatsås. Har aldrig provat förut och stoppade i lite som jag tyckte. Tur att jag antecknade samtidigt, för oj så gott det blev. Har blandat med nötfärs och har bara en sak att säga – Dolmio, släng dig i väggen!
Recept: 1,3 kg tomater, 150 g gul lök, 3 vitlöksklyftor, 1 tsk socker, ½ dl olivolja, 1 rejäl kvist torkad kungsmynta (fanns också i torkskåpet), lite sambal oelek, 3 msk tomatpuré, 1 tärning kalvbuljong, salt
Skär tomaterna i mindre bitar och ta bort blomfästena, skär löken och vitlöksklyftorna i mindre bitar, riv moroten, smula kungsmyntan. Lägg allt i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna. Värm långsamt så att det börjar vätska sig och koka sedan i ett par timmar eller tills konsistensen känns lagom.
Köttfärssås – blanda en fjärdedel av tomatsåsen med 4 hg nötfärs och 2,5 dl matlagningsgrädde.
Amaryllis på gång
17 november 2009
Lite till ...
Men, jag hittade fler affärer med fröer. Har med mig en hel liten samling med bland annat silverakacia och papegojblomma – hade säkert kunna handla dem här hemma, men men … Hittade inte squashsortern jag var ute efter, men köpte ett par olika varianter som ser spännande ut. Passade också på att samla fröer när vi var ute och gick. Hittade en ljusrosa oleander som jag glatt samlade in fröskidor ifrån samt några frön som påminner om lönnäsor, fast ändå inte. Ska bli spännande att se om det blir något.
När vi kom till flygplatsen kunde jag inte låta bli att handla lite till. Några fler fröpåsar och en bouganvillaplanta som ska få orangebruna blommor. Den är omplanterad och verkar trivs i vardagsrumsfönstret där den står och tittar ut på gråvädret i hopp om skymta en och annan solglimt.
14 november 2009
Äntligen en fröpåse!
Jag har sett buskarna på flera ställen här nere. Blommorna är stora och gula och påminner lite om änglastrumpeter – fast lite mera vaxartade. Inuti ser det nästan ut som mitten på en passionsblomma. Väldigt tjusiga. Ska bli spännande att försöka sig på. Fröerna behöver tydligen lång tid på sig för att gro – upp till ett halvår – så jag funderar på att plantera ett inomhus när jag kommer hem och ställe krukan i ett söderfönster.
Köpte tomatfrö också. Någon sorts kanarisk bifftomat. Tomaterna här nere är väldigt goda, men det handlar nog inte bara om fröna, utan om de 300 dagarna med sol varje år.
13 november 2009
Dålig jaktlycka
Fast tyvärr var inte sommaren riktigt på min sida. Flera av frukterna gulnade och föll av innan de hann bli särskilt stora, men de frukter jag kunde skörda blev fantastiskt mjälla och goda. Kommer ihåg att vi fick dem på tallriken nästan varenda kväll här nere – lättkokta och alldeles underbara. Har många frön kvar och ska definitivt sätta dem igen nästa år.
12 november 2009
På fröjakt
Men jag är väldigt sugen på fröer. Har frågat i receptionen på hotellet, reseledaren och turistinformationen vid strandpromenaden. Det är tydligen långt till alla Garden Centers, men jag har fått ett inringat som inte ska vara allt för långt bort. Tio minuter med taxi, ungefär. Fast min förhoppning är att hitta fröer på närmare håll. Ska hålla utkik efter blomsteraffärer när vi går ut och äter i kväll.
9 november 2009
Eko i tomrummet
Har i alla fall ställt in en kruka. Har tryckt ner vita och ljusblå pärlhyacinter i jorden och hoppas på tidig vårblom. Undrar om det skulle gå för sig med en julros där inne också ...
8 november 2009
Första sådden
7 november 2009
Klarare än kristall
Två och en halv timma tog det. Och då jobbade både maken och jag för fullt. Alla rutor och profiler är ordentligt rengjorda med biologiskt nedbrytbar växthusrengöring utspädd i varmt vatten. Och stengolvet har skrubbats med rotborste. Till sist spolade vi allting med mängder av hett vatten.
Nu ska allt torka. En kupévärmare hjälper till. Sedan ska silikonsprutan fram för tätning och så lite mer värme. När det är gjort kan snön få komma precis när den vill.
Växthusets baksida
Växthuset är tömt och nu ska det städas. Med andra ord – jag har massor av fönsterskrubbning och profilpillemoj framför mig. Allt måste bli ordentligt rent så att inte ohyra och svampsporer tror att de kan få sin vintersömn där inne.
3 november 2009
Bäst att mota Stampe
Båda brukar gilla bark – i synnerhet på späda träd, så nu har vi hägnat in plommon- och körsbärsträdet vi planterade i våras.
1 november 2009
Bambi was here!
Blev lite putt på maken och frågade varför han hade gjort så. Tänkte att det kanske ingick i hans höststädning. Men han var oskyldig. Han kunde till och med peka ut spåren efter den glupska tjuven. Senare såg jag att även jordgubbsplantorna saknades.
Tyckte väl att vi hade varit lite väl förskonade, men tanke på hur många rådjur som strövar förbi på åkern. Nästa säsong blir det till att sätta bågar över landen och täcka med väv.
31 oktober 2009
Dags för vintersömn
I dag känns livet bättre. Förkylningen är nästan borta och jag har tittat till växterna. Några tomater har mognat, chilipaprikorna har lagt på hullet och den slokande physalisplantan har fått vatten.
Men det har inte hänt tillräckligt för att rättfärdiga frostvakten. Och nu blir dagarna bara kortare och kallare.
Med andra ord – dags att stänga. Maken tog med änglatrumpeten till jobbet när han åkte iväg för att byta till vinterdäck. Det lilla trädet ska få stå i ett garagefönster där temperaturen ligger kring tio grader. Hoppas det kommer att trivas och är redo att växa igen när det börjar våras.
Mer har jag inte gjort. Men i morgon ska jag ta in chilipaprikan och physalisen – har jag tur så fortsätter frukterna att mogna inomhus. Fast risken är nog att de dör av värmechock. Eller den torra luften.
Orkidéerna och paradisträdet får också komma in. Pelargonerna har mamma lovat att förbarma sig över och näckrosen ska grannen härbergera i sin jordkällare.Men tomaterna får nog stå kvar, trots att jag plockar bort frostvakten. Har jag tur hinner ytterligare några mogna innan frosten kommer med sin vinterkram.
25 oktober 2009
Tomaterna mognar
I stället för frö
Plantan jag har i år har massor av frukter som inte har mognat än. Dessutom får den fortfarande nya blommor. Enligt en kollega ska man kunna göra på samma sätt med tomater.
Önskar att jag hade kommit på det innan min bladen på min kylskåpstomat gulnade. Ska sticka ner ett par halvvissna blad utifall att det finns lite livskraft kvar.
24 oktober 2009
Nytta och nöje
ii
i
i
i
i
i
i
Rötterna på rätt ställe
Bortglömda i badet
Tolv timmar skulle de suga vatten. Men jag var så trött på kvällen att jag inte orkade ta i tu med planteringen. Kvällen efter också. I går morse tog jag bort vattnet och lade lökarna i diskhon i groventrén. Nu ligger de där och känner sig övergivna.
Men nu är det lördagsmorgon och jag är pigg. (Nåja, så pigg som man kan vara när man just väckts av en högljutt jamande och kelsjuk katt med regnvåt päls.) Nu finns inga ursäkter längre. Ska genast ta med dem ut i växthuset och stoppa ner dem i lite jord.
21 oktober 2009
En shopaholics bekännelser
Ska aldrig mer googla fröfirmor klockan fyra på natten när jag inte kan sova. Det kan leda till oanade och minst sagt oplanerade köp. Har snart tillräckligt med fröpåsar för att kunna starta min egen botaniska trädgård. Maken tror att odlingarna ska utökas med fyra kragpalleland. Hm … I mina inre bilder ser det mer ut som sex, eller kanske nio. Jag måste ju få plats med allt.
I fredags kom några fröpåsar och i går kom ytterligare ett gäng. Tror inte att jag väntar hem fler. Men det blir onekligen en hel del jobb i vår. I synnerhet med stockrosor, lupiner, aklejor, vallmo och luktärter. Vet inte hur många sorter av varje jag har frön till – men så är de ju också mina favoriter.
Ser i synnerhet fram emot att få se ”Poppy Himalayan Blue” i blom – en valmo i helt osannolikt blå färg. Fast det blir inte förrän nästnästa sommar, då de behöver en säsong för att växa.
20 oktober 2009
Opp, Amaryllis!
Jag har aldrig odlat amaryllis tidigare, så det känns riktigt spännande. Har precis satt dem i vattenbad (rötterna och lökbottnarna). Nu ska de få suga i sig riktigt ordentligt så att jag kan plantera när jag kommer hem ifrån jobbet i morgon.
En shopaholics bekännelser
Ska aldrig mer googla fröfirmor klockan fyra på natten när jag inte kan sova. Det kan leda till oanade och minst sagt oplanerade köp. Har snart tillräckligt med fröpåsar för att kunna starta min egen botaniska trädgård. Maken tror att odlingarna ska utökas med fyra kragpalleland. Hm … I mina inre bilder ser det mer ut som sex, eller kanske nio. Jag måste ju få plats med allt.
I fredags kom några fröpåsar och i går kom ytterligare ett gäng. Tror inte att jag väntar hem fler. Men det blir onekligen en hel del jobb i vår. I synnerhet med stockrosor, lupiner, aklejor, vallmo och luktärter. Vet inte hur många sorter av varje jag har frön till – men så är de ju också mina favoriter.
Ser i synnerhet fram emot att få se ”Poppy Himalayan Blue” i blom – en valmo i helt osannolikt blå färg. Fast det blir inte förrän nästnästa sommar, då de behöver en säsong för att växa.
18 oktober 2009
Förvirrad i värmen
Änglatrumpeten ska också få bo där i vinter, men inte riktigt än. Efter några veckor i växthuset har den blivit förvirrad och släpper nu fram knopp efter knopp. De är inte särskilt stora, men vem vet – kanske slår de smörgula klockorna ut lagom till novembermörkret.
17 oktober 2009
14 oktober 2009
En liten fågel
Tänkte ha ihjäl fågeln, men när den låg alldeles stilla och andades tänkte jag att kanske …
Så i stället för att ta livet av den lilla dunbollen, satt jag med den i handen några minuter. Hade kunnat lägga pippin ute, men var rädd att den skulle bli kall. Eller, mera troligt, att grannens katt skulle komma förbi. Sparvhöken brukar också vara snabb med att städa.
Efter en stund letade jag reda på en kartong, lade lite hushållspapper i botten och ställde ett fat med vatten framför fågeln. Sedan fick den vara ifred ute i groventrén. Efter en halvtimme hittade jag grönfinken uppflugen på diskstället. Den såg riktigt pigg ut.
När jag lyfte ut finken satt den kvar i handen i några sekunder. Sedan bar det i väg högt upp i grannens björk.
Nu får jag surmulna blickar från Riva. Verkar tycka att jag var urtaskig som inte lät henne vara med och leka …