19 augusti 2018

Zloty Ozarowski


Zloty Ozarowski är en väldigt trevlig tomat. Frukterna lyser som apelsiner när jag öppnar växthuset. Dessutom är de goda. Det gäller dock att skörda i tid, annars kan de bli lite vattniga.

Ibland är det svårt att hinna med att äta eftersom frukterna blir så många – trots att de är stora som bifftomater. Jag har en på gång som jag tror kommer att väga 400 gram när jag väl skördar den.

Dagens omgång blev bas till köttfärssåsen vi ska äta till lunch. Jättegott!

16 augusti 2018

Skörd till woken


Så trevligt det är att smita ut till växthuset för lite grönsaker. Dagens skörd blev tomaten selandia till smörgåsen, salladslöken White Lisbon, snackspaprikan hamik samt chilisorterna aji cristal och lombardo. Snart dags att hetta upp wokpannan.

11 augusti 2018

Rena pesten


Usch, så äckligt! Jag vill bada, men inte i det där. Kan meddela att jag helt har tappat intresset för att täckodla med vattenpest. Jag tänker inte ens sticka ner fingret i den där äckligheten som har invaderat hela badviken efter blåsten i veckan.


Det har redan börjat stinka lite smått och jag vågar inte ens tänka på hur det kommer att lukta uppe vid husen i höst med tanke på att vinden oftast ligger på från det hållet. Urk, blä, fy!

5 augusti 2018

Hjälp, min elefantvitlök!!!


Jag vet inte vad jag ska göra. Förra året köpte jag dyrt utsäde till elefantvitlök. Jag har varit så spänd på att se om de skulle överleva vintern ute i landet och när de gjorde det, på att få skörda egen elefantvitlök. Tanken var att det som kom i år främst skulle bli nytt utsäde.

Men nu är det något as som har käkat upp blasten till min elefantvitlök. Jag grävde genast upp lökarna, men nu vet jag inte vad jag ska göra med dem. De har inte ens hunnit börja bilda klyftor. Kan jag stoppa ner dem i torr jord och vänta tills de börjar sätta ny blast, eller ska jag låta dem ligga på ett torrt och svalt ställe tills det nya gröna kommer?


Två lökar verkar ha klarat sig. För att de ska klara sig från vem marodören nu är så skar jag botten av två små petflaskor, trädde plasten genom dem och borrade ner dem en liten bit i jorden. Hoppas att det ska hjälpa.

Alla tips och idéer tas tacksamt emot!

1 augusti 2018

Täckodling med vattenpest

När det blåser hårt från sydväst händer det att vattenpest driver in i viken nere vid bryggan. Den lägger sig på stenarna in mot land och ruttnar så sakteliga under hösten. Resultatet är en stank som säkert får fler än mig att hulka.

Förra veckan kom flera stora sjok med pestskråp som maken kämpade med att få bort. Själv började jag fundera på om den inte skulle kunna gå att använda i trädgårdslandet. Efter att ha försökt lyfta upp en rejäl härva insåg jag att jag aldrig skulle orka få hem vattengrönskan.

I dag kom jag på att jag inte behöver ta så mycket åt gången och fyllde en sådan där plastpåse som brukar finnas i affärens grönsaksrum. Nu har jag lagt den på min potatislök och hoppas att löken ska bli glad för det vatten vattenpesten förde med sig och att vattenpesten innehåller näring. Jag hoppas också att revorna ska bevara fukten i landet bättre. Bäst av allt är att den inte gärna kan innehålla mördarsniglar. Sedan vi satte upp snigelstaket runt köksträdgården och skaffade robotgräsklippare saknar jag täckmaterial. Men nu så. Det här ska bli väldigt spännande.