29 april 2018

Aldrig mer japanska lyktor


Jag hade tänkt skriva om min resa till ett snöigt Norrland, om ramslöken som har växt till sig så fint, om alla rabatter som har gjorts i ordning, om mitt nya grönsaksland och om tomaterna som frodas i växthuset.

Men nä, jag måste skriva om japanska lyktor.

För två år sedan sådde jag frö till japanska lyktor. Jag var så stolt när de grodde och jag kunde plantera ut ett par i rabatten. Ännu gladare blev jag för den ensamma blomman som några månader senare tävlade med trädens färger. Förra hösten hade jag faktiskt ytterligare en eller ett par blommor. En kompis sa att det knappt finns något värre än att försöka bli av med japanska lyktor. Okej, sa jag och trodde henne inte. Alls. Mina plantor växte ju knappt.

I dag har jag tillbringat ett par timmar med att rensa. Jag vet inte hur långa, många, föregrenade, förbenade rötter jag har lirkat upp. Rabatten och stenläggningen var full av små blad som jag inte riktigt kände igen när de dök upp för ett par veckor sedan. Vilket djävulusiskt ogräs. Det får ju kirskål att framstå som beskedligt. Hur kan fröfirmorna få sälja utsädet utan varningstext? Jag vet i alla fall hur min utmaning inför sommaren ser ut. Det blir till att hålla daglig koll på om nya små otäckingar tittar upp ur jorden från ännu inte funna rötter.

2 kommentarer:

Carina sa...

Tänk precis det har jag också funderat på!!! Det är många växter som beskrivs som underbara, vackra mm, mm men man undlåter den lilla kommentaren om spridning. Men nu har jag lärt mig att ord som lättodlad mfl kan betyda just det du beskriver. Så nu googlar jag om det är växter jag inte känner igen.

Trist upplevelse! Hoppas du ändå får njuta något gott av din ramslök :)

Kram, Carina

Evas Kvarnaro sa...

Åhh du milde tid så hemskt, ja precis varför ingen varningstext ! ?
Jag som länge tänk skaffa dessa fina lyktor, tur jag såg ditt inlägg.
Något sådant vill jag inte heller ha i min trädgård.
Kirskålen nu som är späd och 'fin' skördar jag och fryser ner till kommande matexperiment. Brukar blanda dem med spenat och nässlor i soppa m.m.
Haha kirskål som beskedliga var kul att läsa . . . .

Önskar dig en trevlig helg med sång-brasa-musikår-tal m.m.
Kram/ Eva