14 april 2016

Trött och törstig humla


I morse hittade jag en väldigt trött humla i vardagsrummet. Jag vet inte hur länge den har varit inne i huset, men jag misstänker att det rör sig om ett par dygn. Jag satte humlan på en pensé utanför dörren i hopp om att den skulle få i sig lite näring, men när jag tittade till den ett par timmar senare så låg den på rygg i jorden.

Jag tog in hela krukan och ställde den i vinterträdgården medan jag gjorde i ordning lite honungsvatten. Sedan lyfte jag försiktigt över humlan till ett fat med några droppar av energidrycken. Det tog en stund, men plötsligt började den dricka och dricka och dricka. Efter tjugo minuter var den så pigg att den började flyga. Jag hjälpt den att hitta ut i solen och såg den brumma i väg mot blommor fyllda med nektar. Hoppas nu att den klarar sig.

6 kommentarer:

Meta sa...

Det var snällt gjort ännu en lycklig humla har funnit en vän.
Vad gör du med ramslöken när du kommer hem kan man lagra den i frys eller hur gör man. Jag har nämligen fått veta att vi har det utanför kolonin alldeles vid min tomt Vilken lycka det blev
Ha det gott i morgon är det fredag
Kram Meta

The Swedish Wildflower sa...

Så fint gjort Linda och jag tror att du fick en vän för livet där. En vän som säkert kommer visa sin tacksamhet i din trädgård. :)

Jag hoppas att du får njuta av en riktigt fin vårhelg kära Linda. Ta hand om dig.

Kram Lotta

lavendia sa...

Men så gulligt. Jag kan riktigt höra hur den lapade i sig. Du fann den nog i grevens tid. Nu kommer den att flyga från blomma till blomma och gottgöra dig. / Britt

Snäckskalsdalen. sa...

Åååå, vilken gullig berättelse! Jag blev nästan alldeles rörd och jag älskar humlor, dom är så otroligt söta. Tänk att man kan rädda en liten humla så fint!
Kramar

Rost och rädisor sa...

Å vilken humledoktor du är!

Du undrade över ärtorna. Jag brukar så dem rätt sent. De vill ha varm jord 14°, så ha is i magen och vänta några veckor till, men ingen regel utan undantag. Bondbönor kan man så snart tjälen gått ur jorden. Ärtor är inte kompis med lök heller. Sätt så långt ifrån det går.

Ha det så gott
/Anette

Charlotta sa...

Solskenshistoria. ♥ ♥ ♥
Jag hittade boken Galen i humlor på bokrean och "kan" nu massor om humlor (hrm...). Ja, ja i alla fall minns jag att just energibehovet för humledrottningarna på våren är enormt för att de ska orka flyga runt och hitta plats och börja bygga sitt bo. Tidiga pollen och/eller nektarrika blommor är ett måste och där kan vi hjälpa till lite med våra trädgårdar. (Jag brukar hitta humor och bin framför allt på krokus och lungört på våren.) Annars är det nog mest sälgträd som är räddningen för många humlor. Blommar tidigt och massor med mat till humlorna.
Ha en fin helg!