7 mars 2016

Make over av chiliplantor


I går tog jag itu med mina stackars gamla chiliplantor. Den äldsta, habanero bellaforma, har bott i vinterträdgården i två och ett halvt år utan att få ny jord. Jag bar ut plantan, slog av så mycket jord jag kunde och gav den betydligt mer jord än tidigare.


Jag använde favoritjorden och tillsatte benmjöl. Eftersom jag tyckte att plantan hade blivit riktigt ful klippte jag ner den rejält. Nu hoppas jag att den ska vilja växa ordentligt och ge större frukter.


När jag ändå var igång gjorde jag samma sak med den ett år yngre aji llanero. Den stod i full blom, så det kändes lite jobbigt att klippa. Den hade dock också börjat få mindre frukter och behövde verkligen ny jord.

Hoppas att båda ska tycka att det här var en positiv förändring när de väl har vant sig och slutat väsa ”pisspotta” åt mig varje gång jag vågar visa mig där ute i vintertädgården.

6 kommentarer:

Meta sa...

Tänk om jag hade en vinter trädgård...... Här är så fullt av pelargoner att jag inte vet vad jag själv ska ta vägen. Lycka till kan jag bara säga och du jag visste inte att Chili kunde växa år från år.
Klängliljan vet jag inte om den kommer att blomma i år men jag tror det. Den andra gör det har satt fler på lika sätt förut.
Ha en fin och bra dag i snöyran.
Usch och fy hade tänkt mig vår nu.
Kram Meta

lavendia sa...

Ja det måste kännas svårt, att klippa av blommor. Men i längden blir det nog bättre.
Jag har hittat firman du skrev om. Det finns en blomsteraffär här i stan, som iallafall har deras produkter. Men inte om de har just den, men den kan de väl ta hem i så fall. Ihåliga ben? Inte så vattnet rinner ut väl? / Britt

Gunborg Uhno sa...

Dom kommer säkert bli vänligare stämda mot dig när du vågar dig ut i vinterträdgården.Önskar jag kunde sitta som en fluga på väggen och höra dom väsa --------- efter dig.
Ha det fint.

Snäckskalsdalen. sa...

Vårbruket är igång och så mycket fint ljus plantorna får! Och tänk att den första chilin har så många år på nacken, hade ingen aning om att man kunde övervintra dom! Men nu har jag lärt mig!
Agneta kram

Evas Kvarnaro sa...

Varför väsen de 'pisspotta' till dig ? *fniss*
Du måste ju göra det som måste göras . . . . sen blir det så bra så.
Sköt om dig och dina plantor. Kram/ Eva

Rost och rädisor sa...

Fniss, inte är de väl så otrevliga att de väser... Tycker de ska vara tacksamma för sina långa liv.
Har hört talas om att man kan övervintra chili, men inte provat eftersom jag inte använder chili själv. Kul att se att plantorna klarar sig så väl.
Allt gott
/Anette