14 februari 2016

Pelargontips sökes


Vad ska jag göra med den här pelargonen? Den är inne på tredje året i samma 12-literskruka och på tok för otymplig att plantera om. Fylla på med ny jord när den sjunkit ihop? Pelargonen ranglar inte i väg, så den behöver inte klippas ner. Men bladen är väldigt små. Jag tror inte att de var det från början. Någon som kan tipsa mig? Jag blir också jätteglad om ni har några tips för att få pelargonerna riktigt fina till sommaren.

8 kommentarer:

Meta sa...

Ja du det finns nog många tips p hur du ska göra kanske en för varje odlare. Jag brukar använda Byco Backt gödning när jag inte orkar plantera om växterna.Förmodligen är det för liten kruka som gör att bladen är små om det nu inte är så att den har små blad.
Ha en fin alla hjärtans dag
kram Meta

Snäckskalsdalen. sa...

Vilken fin pelargon! Jag kan inte alls pelargoner men det Meta skriver här ovan verkar väl väldigt vettigt, plantera om i större kruka! Men det finns ju så många som kan, har du varit inne på odla.nu? Där finns paneler för allt och man kan fråga kunniga om saken! Lycka till, för den ser så fin ut!
Agneta kram

Zäta sa...

Hej Linda!

Jag tycker inte det gör något att den har små blad. Den är vacker ändå.
Om du inte orkar plantera om den är nog säkert det bästa att fylla på med näringsrik jord, tex bra kompost, och sedan göda duktigt under växtsäsongen. Guldvatten gillar de ju till exempel.

När du tröttnar på den i sitt nuvarande skick kan du prova att dela den. Tag några sticklingar först, i fall den inte skulle överleva.

Ha en fin vecka!

lavendia sa...

Jag tycker inte heller det gör något att bladen är små, om den ändå blommar. Fylla på med mer jord och näring låter väl vettigt.
Och så ta några sticklingar att börja om med. / Britt

Evas Kvarnaro sa...

Jag har ingen aning alls . . . men jag har hästskit som du skulle kunna få, hi hi....
Vad jag vet vill pelargoner stå trångt eller ??? och mycket ljus, men det vet väl du.
Jag får hästskit av grannen och det får alla mina växter, ja de som ska vara ute.
Med denna bajs tackar alla växterna på sitt sätt och jag blir glad och lycklig.
Lycka till/ Eva

lavendia sa...

Nej, jag vet inte vad min pelargon heter, men när man tittar på googles bilder, kan man hitta några som är väldigt lika. Vill du ha en stickling, går det nog att ordna. Men då måste de börja blomma först, så jag vet vilken som är vilken. Jag är inte så duktig så jag märker krukorna. / Britt

lavendia sa...

Aha, var det så. Jag blev litet nyfiken och försökte hitta min, som jag köpt på Rockdala för jättelängesedan. Det fanns några som var litet lika. Men det namnet jag tror jag kommer ihåg var Peppermint Twist. Kan det vara den? / Britt

Anita sa...

Den är jättefin och det gör ju definitivt inget att bladen är små. Dom är ju många :) Pelargoner brukar ju inte alltid behöva planteras om, det kan räcka att göda dom och fylla på jord upptill. Låt den stå så länge den är tät och frodig. Och du kan ju alltid ta en massa skott och börja på nytt med den. Själv brukar jag gå ganska hårdhänt fram med mina pelargoner. Planterar om dom varje år och tar bort en hel del av rötterna för att få plats med ny jord underst i krukan. Sedan klipper jag dom och sticker ner skotten i jorden runt moderplantan. Då blir dom täta. Inte så höga men jag vill helst ha små täta, knubbiga plantor. Om jag inte väljer att stamma upp dom förstås.

Kram Anita