27 juli 2015

Sommarkål blir kåldolmar


I dag köpte jag sommarkål i en gårdsbutik. Nu kurrar det i magen och om en halvtimma vankas sommarens godaste middag. Tänk om jag någon gång skulle försöka mig på att odla egen vitkål …

5 kommentarer:

Meta sa...

Det ser allt bra gott ut. är lite dålig på att laga husmanskost här på kolonin. Kanske blir det bättre nu när jag har ny ugn och äll.
Hoppas det smakar lika gott som det ser ut
Kram Meta

lavendia sa...

Det låter hur gott som helst. Jag har heller aldrig odlat vitkål. Den brukar vara rätt billig att köpa, så det har inte blivit.
Jag gjorde vindolmar en dag, då jag drömde om Grekland. Jag tycker kåldolmar är godare. / Britt

Veronica sa...

Kåldolmar är en av mina favoriter! Varför gör jag inte det oftare?? Det är ju snabbt gjort också!?

Att odla vitkål har jag testat. Blev supermat åt kålfjärilens larver ;)

Kram

Anonym sa...

Det ser gott ut!
Jag vann ett jättestort kålhuvud på lotteriet i min trädgårdsklubb igår och har gjort en sallad, typ svensk pizzasallad. Men imorron får det bli något annat kåligt!
Ha det bra!

Evas Kvarnaro sa...

KÅLDOLMAR ! ! ! Jag kommer på stubinen, det är det bästa jag vet och har inte ätit det på många år. Bara köpt Dafgårds 'hemgjorda' ?
Min moster gjorde världens godaste (hon dog för 14 år sen), hon fick hålla mig borta från grytan, jag kunde då äta upp alla, hi hi hi . . . .
Det tar alldeles för lång tid att stå där i köket på sommaren och laga mat,
alltså kåldolmar, men vill man äta något speciellt gott måste man offra tiden.
Jag har blivit så lat på gamle dar, det erkänner jag på direkten.Ni ungdomar är så duktiga på matlagning m.m. - så jag skäms.
Jag minns när min far gjorde surkål på 50-talet. Han beställde på torget massor, folk undrade vad vi skulle göra med all den kålen.Mor och far skar kålen för hand, fanns inga el- hjälpmedel då, i en stor trätunna bankades kålen många gånger, vilka tillsatser vet jag inte, men den skulle då 'surna'
Man kan köpa tysk surkål på burk, men det blir inte detsamma förstås.
Så vilket jobb man hade förr i tiden med matlagning, men den kålen hade man länge och den blev inte förstörd. far sa alltid att Svenskarna kommer med tiden att oxå äta och älska denna speciella surkål. Ja den finns ju nu till alla pizzor. Men ändå inte detsamma, våran kunde tillredas varm med olika tillsatser. Jag måste googla nån gång på de Polska köken och deras specialiteter, men det har inte blivit av. Jag vill hellre vara ute, hi hi..

Må så gott, är inte för många
*he he he* spara nån till mig.
Eva