22 juli 2012

Rostiga stockrosor

Jag har väntat och väntat och väntat på att få se min röda stockros blomma. Den ljusgula intill står i full blom sedan en vecka och mår prima. Men den röda har haft konstiga prickar på bladen.

Tänkte inte så mycket på det förrän i går då jag upptäckte att bladen längst ner är bruna och har fläckar som nästan ser mögliga ut. Rostangrepp. Så trist. Och just som stockrosen är på väg att gå i blom.

Nu på förmiddagen har jag klippt bort alla blad i hopp om att det ska hjälpa – om inte annat än så för stunden. Maken har bundit upp den gula så att den inte ska spreta så långt mot den röda. Hoppas nu bara att den röda orkar blomma lite, trots att inga blad finns som kan dra upp vattnet genom stjälkarna.

3 kommentarer:

gunsan sa...

Har provat stockrosor några gånger men de blir alltid angripna av rost.Så jag har gett upp.Synd för dom är så vackra.MVH

Märit i Mariehem sa...

Tror säkert att din stockros kommer att blomma trots rosten.
I år har vi nästan ingen rost, medan det har varit massor vissa år. De har blommat ändå, men det ser ju inte lika fint ut.
Nu har jag planterat perenner framför stockrosorna, så om de blir kala nertill, så syns det inte så väl.

LINDA sa...

Smart att plantera framför! Mina stockrosor blommar nu fint, så jag är glad att jag inte drog upp hela plantan. Tack och lov är det endast den på bilden som är drabbad. Har aldrig haft rost förut.

//Linda