18 juli 2009

Virkade hängmattor

Har gått och funderat på hur jag ska stötta mina meloner. Den som först började svälla är inte så liten längre och har sedan i morse vuxit från hönsägg till tennisboll. Nåja, nästan i alla fall. Har sett bilder på meloner som fått små korgar av halkskydd för mattor att ligga i och hade nästan bestämt mig för att besöka mattaffären. Men, så slängde någon ur sig ”du kan väl virka en korg”. Jo, tjena. Har inte försökt virka sedan syslöjden i åttan. Men tanken slog rot. I går letade jag reda på en virknål som följde med i flytten hemifrån för 13 år sedan och på vinden hittade jag farmors gamla nystan med överblivet yllegarn.

Och tänka sig. Jag kommer ihåg! Satte mig i solstolen med en kylskåpsmelon som provdocka. Ett par timmar senare var nät-
korgen färdig. Melonen drunknar än så länge, men med tanke på att den nästan fördubblar sig själv i storlek från dag till dag, lär korgen snart vara utfylld.

Antar att jag måste virka ytterligare ett par små hängmattor, så att de andra två melonerna har någonting att vila i när de blir lite större ...

4 kommentarer:

knas sa...

Hej!

Jag är nybörjare när det gäller det här med virkning, men skulle gärna vilja virka små hängmattor till melonerna. Hur gjorde du?

Vänliga hälsningar,
Sofia

LINDA sa...

Hej!

Jag är ju också nybörjare. Hade inte virkat sedan syslöjden. Men det var inte så svårt.

Jag tänkte nätkasse och började med tio maskor som jag fäste ihop som en liten cirkel. Cirkeln blev mitten/botten som jag utgick i från. Sedan virkade jag tio nya maskor och fäste i ringen och fortsatte på det viset runt om. Nästa varv blev det fler ringar som jag fäste i första varvets ringar och så lade jag nog till några maskor.

Jag hade en köpt melon som provdocka medan jag virkade. När jag tyckte att påsen var lagom började jag ta in ringarna igen så att öppningen upptill inte blev för stor. Jag avslutade med att virka upphängingen. Bara raka, långa snoddar som jag fäste rakt över.

Det här är jättesvårt att förklara, så jag hoppas att du förstår något av det jag försöker beskriva.

Lycka till så jättemycket! Vore roligt att få se bild - både på hängmattor och meloner!!

Solsken
//Linda

knas sa...

Hej Linda!

Tack, jag ska testa och se hur det går. Ska bli kul med lite pyssel i sommar, hoppas att jag kommer igång. Håller på att totalrenovera huset vi köpt, så risken är att tidsbristen gör att det bara blir gamla nylonstrumpor till melonerna i år :)

LINDA sa...

Trevligt med huset - i alla fall när det blir färdigt! Jag vet inte riktigt hur jag ska göra i sommar. Jag har ju vattenmeloner på gång och jag gissar att mina hängmattor är för små. Och nylonstrumpor kanske inte heller är tillräckligt. Vad tar jag i stället? Okej, först ska melonerna börja växa! Men jag har ingen lust att virka jättestora hängmattor. Får kanske köpa ett gäng apelsiner och ta vara på nätkassen du brukar kunna ligga i ;o)

Lycka till!
//Linda