30 juni 2012

Allåkerbären mognar

Förra året köpte jag några plantor av allåkerbäret Sofia. Jag visste inte vad allåkerbär var för något, men blommorna var vackra och plantan såg ut att fungera som marktäckare – vilket den också gör. Bonus är att det faktiskt kommer bär på plantan och de är jättegoda. Nu gäller det bara att hinna äta före fåglarna, fast å andra sidan ska väl de också ha godsaker att mumsa på.

29 juni 2012

Två sköldpaddor

Jag gillar grodor och brukar köpa en groda till trädgården varje år. I år har det inte blivit någon groda – bortsett från en form som jag ska gjuta mig en betonggroda i. I stället har det blivit mamma och barn sköldpadda. Jag såg dem på plantskolan och tyckte att de var så vansinnigt söta i all sin fulhet. Självklart var de tvungna att få följa med hem.

28 juni 2012

En sjöstjärna mognar

Gissa om jag längtar efter att få se den här squashen mogna? Den ska bli till en vit och fet sjöstjärna. Frågan är om jag kommer att kunna äta upp den om den blir lika vacker som på fröpåsebilden.

27 juni 2012

Sen citronblom

Mitt citronträd har börjat blomma. Egentligen var det på gång tidigt i våras, men jag blev lite skraj när kylan slog till efter den där första värmen och ställde tillbaka trädet i boden. Dumt. Trädet verkar inte alls ha mått bra av det. Nu har det visserligen mängder med knoppar, men jag misstänker att det är på tok för sent för att citronerna ska hinna mogna i år.

26 juni 2012

Problem med Blogspot?

Jag har haft problem med Blogspot senaste veckan. Det är jättesvårt att lägga in text och bilder och rätt som det är får jag upp felmeddelanden. Är det bara hos mig det strular eller är fler drabbade?

Så frestad

Är det bara jag som har haft en urusel sparrissäsong? Jag har skördat några omgångar med sparris, men det har definitivt inte varit några mänger och jag känner mig långt ifrån färdigäten. Vill ha mer hemodlad sparris NU. Med tanke på det kyliga vädret, så tror jag nästan att jag tänker förlänga sparrissäsongen en vecka. Eller kanske till och med två.

25 juni 2012

Ett lass pelargoner

Det fanns mer kvar på plantskolan än vad jag hade, trots att folk tydligen hade börjat köa nästan en timma före öppningsdags i morse och trots att plantskolan hade fått anlita parkeringsvakter − detta lilla ställe mitt ute i bushen. Härligt! Jag ville gärna ha en ampel med svartöga och helst en stor pelargonampel och det fanns kvar av båda. Dessutom blev det sex pelargoner till min stora betongho och två storbladiga basilikor. Och så en jättepelargon som jag inte mer än vågat titta på tidigare.

Maken fick ställa sig i kö med första ampeln medan jag rusade omkring och plockade ihop mina växter. Trots att det fanns tre kassor, fick vi ändå köa i 25 minuter med våra mjölksyretyngda armar.

Fast det kändes faktiskt lite som rea redan förra helgen när vi var där och köpte en jätteampel med fuchsia. Medan jag försökte bestämma mig för vilken ampel jag skulle ha, ställde Lennart som driver plantskolan, fram tre chiliplantor som han testodlar för eget bruk och sa att jag gärna fick ta med dem hem och i höst tala om hur sorterna blir. Något namn har de inte, men starka ska de tydligen vara. Sådant värmer.

24 juni 2012

Regnsäkrad trädgård

Det kommande dygnet spås bjuda på regn. Massor av regn. Maken muttrade lite när jag ville regnsäkra trädgården – ”klockan är ju över tio”, men han hjälpte mig. De två största pionerna (som efter dagens störtskurar låg med blommorna vilande mot gräset som om de försökte tillbe någon högre makt) har fått stödkäppar och rep omkring sig. Jordgubbslanden har höjts upp med ytterligare en pallkrage var och fått glasrutor över sig – bären och bladen är blöta så det räcker. Känsliga växter har dragits in under tak. Och jag räknar med att inte behöva öppna växthuset före jobbet i morgon bitti.

Rea på plantskolan

Genom fönstret ser jag att maken är i full färd med att plocka ur kofferten. Det är bra. Han har lärt sig vad som gäller när det är tömning av plantskola inför sommarstängningen. Fast det är inte säkert att det finns något kvar. Jag vet att många ställer sig i kö redan före åtta inför öppningen klockan nio. Men en och annan pelargon hoppas jag på.

23 juni 2012

Vilda blommor

I dag har maken och jag varit på utflykt. Vi har promenerat och bland annat gått genom Mörka Hålkärret där jungfru Marie nycklar stack upp som färglada facklor bland alla ängsull. Sedan åkte vi bland alla åkrar med glada inslag av blåklint och vallmo. Väl hemma igen fick gurkplantorna, brysselkålen, sparrisen och mangolden äntligen lämna sina krukor. Nu hoppas jag att det ska växa finfint i landet.

22 juni 2012

Morot till midsommar

Årets första morot är skördad. Blasten var så stor att jag inte kunde låta bli att rycka lite. Och så var jag tvungen att hänga upp den på linan en stund bara för att himlen är så blå. Nu har kaninen och jag delat på moroten  jag åt roten och han tog blasten. Hoppas ni alla få en riktigt finfin midsommar. Må solen lysa på oss alla :)

21 juni 2012

Rosa smultronblom

Förrförra sommaren fick jag en smultronplanta av en kollegas syster. Älskar de rosa blommorna och de nästan jordgubbsstora, söta smultronen som så småningom mognar där blomman suttit. Plantan är otrolig på att föröka sig med utlöpare och finns nu i hur många exemplar som helst. Jag är inte ett dugg ledsen, men det vore lite roligt att få veta vad den heter. Någon som har en aning?

20 juni 2012

Till sjöss

I dag har det varit semester från trädgård. I stället har jag seglat tillsammans med mina föräldrar, blivit alldeles för röd i ansiktet och tagit årets första dopp (14 grader i vattnet). Så skönt och så mysigt att få ha föräldrarna för sig själv en dag. När jag kom hem för en liten stund sedan stängde jag växthuset och upptäckte att min första bhut jolokia har börjat svälla. Spännande!

19 juni 2012

Inte bara harungar ...

Det går lite så där för mig just nu. Harungen har inte tuggat i sig något mer (peppar, peppar), men det beror kanske mest på att vi har ställt alla godsaker i växthuset och endast har övre delen av stalldörren öppen.

Men så är det de tre busiga skatungarna som drar och sliter och rör med sina näbbar i allt. I söndags satte jag ut 25 finfina majsplantor som har fått växa i rootrainers. Jag var så nöjd när jag gjorde hål med lökjärnet och stoppade ner plantorna i mitt sedan en vecka rensade, luckrade och välgödslade land. Och vad hittar jag när jag kommer hem efter jobbet i går? Uppdragna majsplantor med rötterna torkande i solgasset. Blasten var helt orörd, men slokade förstås.

Suck. Snabbt som ögat grävde jag ner dem i landet igen och vattnade sedan länge och väl. Nu håller jag tummarna för att rötterna inte ska ha tagit allt för stor skada och för att det inte är samma visa igen när jag kommer hem i kväll. Maken har visserligen satt majsen i fängelse, men små bovar brukar ju kunna vara förslagna.

18 juni 2012

Klematis och klappjakt

I går var det fortfarande lite gulligt. I dag vaknade jag med harurslingen tuggande på min storblommiga klematis Nelly Moser (köpt tio mil bort i onsdags). Och det var inte bladen den gav sig på, utan blommorna. Vet inte om jag vill gå till jobbet när en ligist smyger i buskarna. Maken har visserligen sprungit omkring på gräsmattan, hojtat och klappat i händerna (klappjakt?) för att skrämma bort Glufs-Glufs, men jag slår vad om att vandalen slår till igen så snart jag har satt mig i bilen och puttrat i väg mot stan. Morr!

17 juni 2012

Stoppa öronen i halsen, tack!

I går var det nära att jag trampade på den här harungen i rabatten. Och jag kan svära på att den är större och mindre bullig i formen än i går!

I morse var harungen det första jag såg när jag drog upp rullgardinen. Sedan dess har jag känt mig som en spion när jag sprungit runt i huset för att se vad den har för sig och för att försöka ta en bild, förstås. Det var väldigt nära att jag öppnade fönstret och hojtade lite när den kröp mellan husväggen och mina krukor med nyinköpta växter. Ett tag satt den till och med i en tom kruka.

Och ja, du är jättesöt. Men just nu önskar jag att du kunde stoppa öronen i halsen och spy upp min nyinköpta, sammetssvarta Molly Sanderson-viol.

16 juni 2012

Ett halvår för sent

I höstas grävde jag upp mina gamla amaryllisar ur landet. Sedan dess har de fått ligga och vila på en hylla i boden. Tydligen var de pigga på att få växa när jag satte ut dem för tre veckor sedan, men det kommer nog att kännas lite märkligt med utslagna amaryllisar i rabatten mitt i sommaren.

15 juni 2012

På begäran

Jag lovade att lägga ut en bild på hela näckrostunnan. Här är den.

Hej då små plantor

I går kväll råkade jag stöta till kupévärmaren med vattenslangen. I samma sekund som jag tänkte ”jag kommer att missa att ställa tillbaka den som den stod om jag inte gör det på en gång”, bestämde jag mig för att jag visst skulle komma ihåg och att jag bara skulle vattna lite fört. I morse när jag öppnade växthuset stod den så klart kvar i samma läge. Riktad rakt mot de få ännu icke utplanterade småplantor som jag är så rädd om att de får bo inne i växthuset. Hej då äggplantor. Hej då gurkor. Inbillar mig inte att jag ska hinna så nya som ger frukt, så i morgon får det nog bli en tur till plantskolan …

14 juni 2012

Befriande utan avstånd

Ibland grunnar jag mig fördärvad på hur jag ska så fröer och plantera ut pluggar. Det står ju alltid ett avstånd fröpåsen. Sju centimeter mellan plantorna och trettio centimeter breda rader. Till exempel. Det är så militäriskt. Jag kan redan se majsplantorna jag ska sätta ut i helgen framför mig. En hel arme i snörräta rader. Dessutom har jag en massa pluggar med jättevallmon Queen Alexandra. Hur snyggt blir det med dem i ett rutmönster? Och måste det verkligen vara så vansinnigt långt mellan raderna? Jag vill sätta mina plantor tätare för att det ska se snyggare ut. Nu på lunchen sa en kollega: ”I naturen finns inga fröpåseavstånd.” Åh, vilket befriande citat. Jag tänker gå hem och odla lite som jag vill och se hur det blir. Har en känsla av att det kommer att fungera kalasbra i alla fall.

13 juni 2012

Smidiga, vackra näckros!

Näckrosor måste vara världens smidigaste blommor! Visst, de är väldigt kladdiga att plantera, men sedan står de där, i botten av en tunna, eller som i fallet med min grundväxande, i en balja. Inget ogräs att rensa, ingen gödning att tillsätta – den petade jag ner i samband med planteringen. Och ändå blommar den snällt från mitten av maj och en bra bit in på hösten. När isen börjar lägga sig på ytan är det bara att hälla ut vattnet, ställa näckrosen i en hink i boden och låta den ”sova” ett par, tre månader medan snön yr omkring utanför dörren.

12 juni 2012

Nära köket

I år har jag olika sorters sallat i betongkrukan intill groventrén. Tanken är att det både ska se fint ut och vara smidigt att skörda. Men effekten har nästan blivit den omvända. Det ser lite för fint ut, så jag har knappt hjärta att äta upp mina inte längre så spröda blad.

11 juni 2012

Röda, söta gubbar

Nej, jag har fått liljebaggar i jordgubbslandet, var min första tanke när jag såg något rött långt in bland alla blad − jag som inte ens (peppar, peppar) har baggar på liljorna i år. När jag tittade närmare blev jag riktigt förvånad. Årets första jordgubbar är mogna. Inte halvmogna med vit topp, utan riktigt genommogna och så söta att jag nästan kan svära på att aldrig mer köpa sura på tok för tidiga gubbar från affären. Åh, vilken härlig säsong som väntar!

10 juni 2012

Underbara aklejor

Jag tycker så mycket om alla mina aklejor. Men nu börjar de sjunga på sista versen. Den jag tog in tidigt i våras och använde som krukväxt har redan gett mogna frön som jag i går strödde ut i jordrundeln kring plommonträdet. Ser fram emot att få se vad det blir för nya korsningar nästa år.

9 juni 2012

Väl vald present

Den här fina fick maken i 40-årspresent av min bästa kompis från gymnasietiden. Tycker att det är en väldigt väl vald present ;)

8 juni 2012

Riktiga tunnisar

Jag är så glad – mina sparrisfröer har äntligen grott. Jag tror att det var på Sabinas blogg ”Trädgården i fokus” som jag såg små sparrisstrån sticka upp ur krukor och kom på att jag har en påse med frö som legat alldeles för länge. Fantasy F1 heter sorten. Det var rätt länge sedan de ”gick ut”, men jag testade i alla fall. Fler veckor gick utan att det hände något med sådden. Som tur var slängde jag den inte, utan ställde den mitt i havet med sådder. Sedan glömde jag bort den. Omärkt var den dessutom, så när det plötsligt började växa i krukan förstod jag först inte vad det var.

7 juni 2012

Odlar du något gott åt mig?

Underbar kväll. Varm, vackert ljus i solnedgången, alldeles, alldeles stilla. Jag satt på knä och försökte ta makrobilder på min rosa smultronblom när jag plötsligt kände mig iakttagen. Att haren är en stalker är jag väl medveten om. Men den brukar dock hålla sig tio, tjugo meter bort och inte studera mig från andra sidan pallkragen.

Kom nyckelpigor, kom!

Jag gillar nyckelpigor, men de kommer väldigt sällan på besök hem till mig. Lite trist − i synnerhet när bladlössen så gärna hittar till min fina ros ”alba maiden blush”. Men nu har jag köpt lockmedel. Ett pulver som ska blandas med lite vatten och smetas ut. Nej, jag tror inte att det kommer att fungera. Men jag hoppas. Jag vill ju så gärna få besök av de små prickiga pigorna. Funderar på om jag kanske borde knåpa ihop en nyckelpigeholk för att göra trädgården extra inbjudande. Eller så får jag odla växter som de söker sig till. Enligt förpackningen med lockämne gillar de tydligen nässlor, kvanne och dill.

6 juni 2012

Första squashen

Årets första lilla squash är skördad. One ball heter sorten. Den här var inte jättestor, men riktigt fin i smaken. Ingen beska alls. Jag tror att den blir ännu godare snabbkokt i lättsaltat vatten. Hoppas på massor av små gula klot lite längre fram.

5 juni 2012

En fladdermus landade

Lyssnade på cd-bok i solstolen när jag plötsligt fick sällskap av en utmattad liten fladdermus. Den fick vila på köksbänken medan jag snabbt som ögat rev fram en pipett – det var väldigt länge sedan jag såg någon dricka så girigt. Vilken tur att fladdermusen hamnade hos mig som både har fladdermusborg och fladdermusholk. Hoppas nu bara att det lilla livet håller sig kvar inne i borgen tills det skymmer.

4 juni 2012

Fina siffror för nörden



Ibland tittar den nördigare delen av personligheten fram hos mig … som alldeles nyss när jag fick se dessa fina siffror i statistiken här på bloggen. Det ser så symetriskt ut på något sätt att jag blir alldeles smålycklig. Som sagt … den nördigare delen av mig.

Dags att så lupiner

Jag sitter på jobbet med en underbar lupinbukett på skrivbordet. En bukett som jag plockade i dikes-
kanten på väg in till stan för en stund sedan och som nu fyller hela kontoret med sommardoft. Folk brukar titta lite konstigt på mig när jag säger hur mycket jag tycker om lupin-
doft. "Doftar lupiner?" brukar de fråga. Ja, lupiner doftar, och i min näsa slår de både syréner och liljkonvalj.

När jag kommer hem måste jag påminna mig själv om att så nya lupiner, för där hemma har kirskålen kvävt rabatten som tidigare svällde av lupiner och fick dem att tillsammans se ut som en buske. Det finaste med den rabatten var att den nästan enbart innehöll lupiner i olika rosa nyanser och att det blev så var ren tur. Hoppas på samma tur nu när jag ska börja om från början.

3 juni 2012

Fullt växthus igen

I går natt, efter makens 40-årskalas, kånkade vi in alla krukor, amplar och pluggboxar i bod och växthus. Småplantorna som jag planterade ut förra helgen och dahlialandet stoppade jag om med fleecefiltar och över bön- och ärtlanden lade maken plexiglasskivor. Och tur var det – även om temperaturen inte sjönk så mycket som min väderapp förutspådde, så blåste det mer än halv storm i morse. Mina squashplantor skulle definitivt inte ha klarat natten något vidare. I dag har det fortsatt att blåsa hårt och temperaturen är under all kritik. Nu regnar det dessutom näst intill isbitar. Så, trots att det var skönt med ett rymligt, luftigt växthus, får de flyttbara växterna nu bo inne i värmen och plexiglaset ligga kvar ovanpå baljväxterna. De är välkomna ut i friska luften igen när sommaren bestämmer sig för att visa sig från en lite bättre sida.

2 juni 2012

Mat, mat, mat!!!

I går var det livat under takpannorna. Flyttdags, tydligen. Nu är det små talgoxar över allt i rabatterna och så en extra hungrig gynnare som trycker sig mot vardagsrumsfönstret och gapar stort varje gång vi går förbi.

Solsken, men kallare natt på gång

Oj, solen skiner! Så glad jag blir. Hoppas det håller i sig!! Enligt väderleksrapporten ska den fortsätta skina, men när jag tittade för några timmar sedan så utlovades regn och mulen himmel. Hm ... det är nog bäst att avvakta och strunta i prognosen. Fast något jag inte vågar bortse ifrån är att det står att nattemperaturen ska sjunka till en grad i natt. Det är alldeles för kallt, så i kväll blir det till att bära in alla dahlior och squashhinkar i växthuset och täcka alla sköra små odlingar med fleecefiltar.

Sommarens första natt

Just nu är jag inte nöjd med mig själv eller med årets första sommarmorgon. Vaknade för en stund sedan, kollade termometern och flög upp när jag såg att utomhustemperaturen låg på 2,8 grader! Borde ha täckt bön- och ärtodlingarna i går kväll. I växthuset är det 4 grader. Letade genast fram bruksanvisningen till termostaten och gick ut för att programmera om den. Funderade på om det kanske inte alls var den som är boven och om det kanske faktiskt kunde vara så att jag råkat vattna kupévärmaren lite för mycket av misstag någon gång. Nix. Varken det ena eller det andra. Av någon outgrundlig anledning var sladden till värmaren urdragen!?! Minns inte ens att jag har dragit ur den eller varför. Dumt var det i alla fall. Är övertygad om att i synnerhet mina chiliplantor nickar instämmande. Men nu brummar det värme där ute och jag ska krypa tillbaka ner under duntäcket. God natt och välkommen kära sommar – jag hoppas du öppnar resväskan och plockar fram både värme och sol väldigt snart!