24 december 2017

En julig boll


Jag är så nöjd med min juliga boll. Jag hade funderingar på att visa hur man gör en julkrans till dörren i Lindas täppa, trädgårdssidan jag har i Correns bostadsbilaga. Men så blev jag inspirerad av en film jag såg på YouTube och där de använde ett oasisklot.

Nu har jag gjort min egen variant.

Den är gjord av främst en- och lingonris. Det var visserligen ett sticksigt göra – både med tanke på enrisets taggar och de myggor som visade sig ha följt med hem från skogen, men nu hänger julbollen så fint i vinterträdgården och är bara att dränka en stund i en hink när jag tycker att den verkar behöva mera vatten. Jag hoppas att den ska stå sig riktigt länge.

Nu funderar jag på vad jag skulle kunna göra för variant efter jul – det måste ju finnas något vårigt som jag kan sticka in i oasisklotet. Någon som har några idéer?

Med detta passar jag på att önska alla en riktigt god och fin julafton.

God Jul!
 
 
 

21 december 2017

Vältajmad amaryllis

Jag börjar tro att jag faktiskt – helt oavsiktligt och tack vare ren tur, förstås – har lyckats tajma en amaryllis. Jag tycker nog att den är lite mer öppen än i morse och den har ju faktiskt tre dagar på sig till dopparendan.

7 december 2017

En doft av chili


I slutet av juli fick jag fröer från en kvinna i en chiligrupp på Facebook när jag sökte efter riktigt milda sorter. Jag sådde och tänkte att jag skulle ha en fin planta lagom till nästa år – men sumher som den heter växer lite bättre än vad jag hade trott. I morse upptäckte jag att den doftar riktigt ordentlig. Och då stod jag säkert en meter ifrån plantan. Hm … hoppas nu bara att den verkligen är mild. Fast det är klart – habanero bellaforma har en förmåga sprida sin doft i hela huset och den är lika beskedlig som en paprika. Det är ska verkligen bli riktigt spännande!

23 november 2017

Feng shui i trädgården

Rosa himmel och dimskyar. Gick en fantastiskt vacker promenad i gryningen och njöt av känslan av vår. I tisdags morse var det sju minus. I dag har vi haft åtta grader varmt. Det var så skönt att jag blev kvar ute nästan hela förmiddagen. Jag beskar vindruvan i växthuset och dammsög golvet så att utemöblerna kan flytta in. Därefter tog jag itu med ärt- och bönlandet. Jag rev bort allt visst och rensade bort ogräset. Därefter blev det samma sak med sparrislanden. Även de små pallkragarna med smultronplantor fick sig en omgång. Sist av allt drog jag bort de vissnade solrosorna ur rabatten. Vilken skillnad – lite naket, men inte ett dugg risigt och fult. Feng shui i trädgården!

19 november 2017

Växthuset är rent


Nu är växthuset rent och fint. Det enda som behöver göras innan den vita sittgruppen flyttar in för vintern är att beskära vindruvan. Jag får göra det någon dag i veckan.

Dessutom är vitlöken Alexandra sådd. Mamma frågade om jorden verkligen var frusen. Och nej, i eftermiddag var den inte det. Det är inte alltid man står böjd över trädgårdslandet när det är näst intill becksvart ute. Efter tips från Anita med bloggen de fyra blomsterhaven passade jag även på att göra fåror så att jag kan så morötter även om jorden fryser.

Toppen! Nu kan vi nog gå i vinteride – maken har ju till och med kört några varv både med trimmern och lövsugen samt bärgat näckrosorna. Tjo fadderittan jullov! (Eller vinterlov eller vad man nu ska kalla det – trädgårdslov, kanske ;)

Sista rycket


Hjärtrud rullar runt i trädgården och klipper gräset innanför snigelstaketet en sista gång för i år medan snöflingor yr i luften. I eftermiddag ska hon göras ren och ställas in i över-
vintringsboden. Maken har klippt bort de sista vin-
druvorna, rivit ner alla löv från rankorna och ställt möblerna på tork i entrén. Nu ska han ge sig på växthuset. Tanken var att det skulle skrubbas nästa helg när det har varit kallt och blivit lite varmare igen. Men det blir visst i dag i stället. Själv funderar jag på om jorden kommer att tina tillräckligt innan det blir vinter på allvar. Jag måste ju få ner de bortglömda vitlöksklyftorna. Än så länge är det bara elefantvitlöken som jordats. För fyra veckor sedan såg trädgården fortfarande somrig ut. Sedan gick allt så fort och nu är det något mellanting mellan höst och vinter. Det var så mycket mer jag skulle göra. Så mycket trädgårdslust som fanns kvar. Nu vill jag bara tänka framåt på juldoft, knäckkok, grankvistar, klappar och vackert gnistrande ljus.

18 november 2017

Äppelblommande amaryllis

Jag fick en amaryllis av en kompis som var här på fika för ett par veckor sedan. Just nu står den i vinterträdgården för att komma igång. Så snart den har börjat växa ska den dock få flytta ut i boden för att inte rangla i väg. Det vore ju fantastiskt att kunna pricka blomningen till jul, vilket inte alltid är så lätt.


Jag har funderat över namnet på blomman och tyckt att det är lite märkligt. Det var först nu i veckan som polletten trillade ner – klart att den heter apple blossom – blommorna har ju samma nyanser som äppelblom. Tror att jag just blev väldigt förtjust i den här lilla knölen.

11 november 2017

Höstens första snö


Så här ser det ut hos mig i dag. Jag hade tänkt greja lite i växthuset, men stannar inne i vinterträdgården. Mysigt att titta på, men inte att gå ut i. Katten har inte ens brytt sig om att be om öppning av luckan ut till kattgården och maken var väldigt snabb hem från jakten.

9 november 2017

Blommor bland bruna blad


Ibland är det extra välbehövligt med en ledig dag. Så känns det i dag. Det gör inte ens någonting att himlen är grå och blåsten snål. Jag njuter av att se julrosorna blomma nu när pionen den delar rabatt med har gjort sitt för i år och av brasan i kaminen.

Ännu mer njuter jag av doften från köket. Jag har testat att baka hönökaka för första gången. Minisar. Jag är mer än nöjd – både över att bröden blev så bra och över att jag hittade farmors kruskavel på vinden.

29 oktober 2017

Chilin mår bra igen

I mitten av juli skrev jag om min bellaforma-chili som inte kändes helt pigg. Efter inlägget fick den större kruka, ny jord och näring. Den har det fortfarande rätt tufft, eftersom det fortfarande blir riktigt hett i vinterträdgården. Nu är den dock mycket finare och full av härliga chilifrukter.

22 oktober 2017

Frosten kom


Det är vackert med frost, men jag kan inte direkt säga att jag hälsar den välkommen. Inte när trädgården fortfarande i det närmaste står i sommarskrud. I onsdags kväll förstod jag dock att den nalkades och bar in alla krukor samt svepte de blommor jag vill ha kvar. På morgonen visade termometern tre grader och de var is både på fågelbad och vattentunnor. De stora tallriksdahliorna strök med trots omstoppningen, men de frösådda klarade sig. Likaså fuchsian i rabatten och pelargonerna i silltunnan.


Och så kaktusen förstås. Den fick gosa i båda badlakan och frostmatta. För att känna mig riktigt säker på att den skulle ha det bra knöt jag även om en halsduk i form av ett par gamla plyschbyxor. Nu är det mesta utburet igen och sommaren återställd, men det ska bli mer frost i veckan som kommer. Tror att jag kanske måste ge mig snart. Hur gärna jag än vill fortsätta att plocka med mig dahliabuketter till kontoret.

18 oktober 2017

Bad och massor av jord


Vilken fantastisk dag! Den är visserligen inte lika ljummet varm som i går, men så solig. Jag passade på att flexa ut extra tidigt och tog (tror) årets sista dopp när jag kom hem. Det var allt lite isigt att kliva i, men så ljuvligt när jag väl var under ytan.

Efter fika och en tupplur i solen kom maken hem så att vi kunde åka och köpa jord till mitt nya land. I skymningen kom vi hem med två kubikmeter champinjonjord. Den ska få brinna i vinter och sedan kommer det att spruta upp grönsaker ur landet. Eftersom champinjonjorden är så näringsrik får det bli någon decimeter med riktigt näringsfattig jord ovanpå.

14 oktober 2017

Kompost och älgskankor


Man skulle kunna tro att det är en hink med kompost. Men nix, det är slamsor och grönsaksrester som snart ska få sällskap av älgskankorna som gnidits in med tomatpuré och fått rosta i ugnen. Världens godaste buljong på G :) Hoppas nu bara att det slutar regna så att jag kan ägna dagen åt trädgården. Jag har ju blivit lovad sol!

12 oktober 2017

Fortarande rätt somrigt

Jag vet att halva oktober snart har gått, men ändå känns det rätt somrigt i trädgården. I alla fall när jag tittar ut och ser pelargoner, rosor, tallriksdahlior och solrosor blomma för fullt. Så här vill jag hade månaden ut. Tror stenhårt på att oktober är det nya september.

8 oktober 2017

Dahlior – en mardröm


Usch. Jag drömde mardrömmar i natt. I en av dem hade det blivit så kallt att frosten tagit alla mina dahlior. Gissa om jag for upp ur sängen för att kolla termometern. Tur att drömmen inte var sann!

3 oktober 2017

Nystart i växthuset


Jag har känt mig lite less på växthuset de senaste veckorna.
Det känns som om allt förfaller så här i oktober. Tomat-
plantorna börjar se tråkiga ut och gurkorna är inte alls lika fina som de har varit. Eftersom nästan alla tomater ändå är slut drog jag bort samtliga plantor utom den som fortfarande ger frukt.

Jag började på förmiddagen och fick god hjälp av maken när han kom hem från jakten. Lådan där mina vilma-tomater växte har ersatts av potatisen casablanca. Knölarna kom inte ner förrän i mitten av juli, så det är inte dags för skörd riktigt än. Jag såg allt att plantorna har små knölar på cirka tre centimeter.



Jag hade gott om sallatsplantor i mina pallkragar. De är fina, men kommer nog att bli ännu finare nu när de har planterats om inne i växthuset.


Det här är tomaten som fortfarande levererar. Den har ett femtiotal blommor. De kommer förstås inte att hinna utvecklas till mogen frukt, men jag kan ju alltid drömma om en vansinnigt varm och lång höst.

I går hade jag med mig flera kilo vindruvor till jobbet. Det syns inte ens att jag har tagit några. Tror att det blir många leveranser. Eftersom jag gärna vill köra min frukttork på nätterna för värmens skull ska jag nog se till att torka rejält med russin nu när druvorna till slut är mogna.

1 oktober 2017

Slökok och trädgårdspåt


Grejade med pelargoner en stor del av dagen i går. Tog bort allt som var fult och ansade där det behöves. De får stå ute ett tag till, men nu är de redo för övervintring och behöver inte (förhoppningsvis) inte jobbas med när de ställs in i boden.

Nu är slökokaren är fylld med ingredienser till en boeuf bourguignon som är klar om åtta timmar. Ska bli smakigt efter ännu en solig dag med trädgårdspåt.

28 september 2017

Än blommar det

Åh, vilken härlig dag det är. Solsken och riktigt varmt för att vara sent i september. Jag njuter av dahlior och luktärter. Finns det en ljuvligare doft än den från sorten Franciscus Cupani? Hoppas att frosten dröjer länge i år!

26 september 2017

Selandia: en riktigt god tomat

Det här är nog årets bästa tomat av de lite större sorterna i mitt växthus. Selandia heter den och ger rätt många tomater trots att de blir så stora. Dessutom är den riktigt god och härligt krämig i konsistensen. Bäst av allt är att jag som är lite känslig för tomater inte reagerar ett dugg. Ska ha minst en planta selandia när de är dags att så tomater om si så där ett halvår.

22 september 2017

Frökakor och buljong


I går kom talgoxen. Den där lilla filuren som plötsligt en dag, sent i september, tittar in genom köksfönstret och undrar varför vi inte har serverat någon fågelmat. Jag skrev genast solrosfrö och jordnötter på handlarlistan och tänkte att det nog var dags att ta itu med kokosfettet i kylskåpet.


Sagt och gjort. Nu på morgonen har jag smält två paket koksfett. I första saten rörde jag ner solrosfrö och i den andra torkade majskorn och linfrö. Hoppas att fåglarna ska uppskatta anrättningarna.


När jag ändå har kokplattan framme – den åkte fram redan i går kväll när vi gjorde boeuf bourguignon (jag älskar att laga mat utomhus) passar jag på att koka buljong. Jag har börjat spara de där köttresterna som inte blir trevliga i grytor och skal från morötter, purjo och lök. De åker in i frysen. När jag har tillräckligt mycket kokar jag buljong.

Den här gången hittade jag även en påse med sparrisstjälkar. Från kryddlandet tog jag några blad libbsticka och salvia. Och så ett lagerblad och några vitpepparkorn. Jag har svårt för smaken på buljongtärningar och irriterar mig på innehållet. När den är buljongen har kokat färdigt, reducerats och svalnat häller jag den i istärningspåsar. Den enda som blir sur är komposten som nog gärna skulle ha velat ha grönsaksresterna.

13 september 2017

Gratis trädgårdsmagasin


Jag är alldeles till mig i trasorna. Vi hade intern fortbildning på jobbet i förmiddags. Bland annat om tidningsappen Press- Reader. Jag har mest tänkt på den som ett verktyg nysvenskar kan använda för att läsa tidningar från sina hemländer.

I dag upptäckte jag dock att PressReader har en uppsjö av magasin – inte minst brittiska trädgårdstidningar. Jag är i sjunde himlen. Har bland annat laddat ner Gardener’s World, Go Gardening, Garden Style, Garden News, Amateur Gardeing och tada – Gardens Illustrated Magazine. GRATIS!

Om jag laddar ner tidningarna på bibliotekets hotspot, så kan jag läsa dem i min IPhone/padda precis när jag vill. Jag säger det igen – GRATIS. Jag gissar att samma möjlighet finns på många bibliotek runt om i landet – så skynda, skynda – gå till biblioteket och ladda ner ett trädgårdsmagasin :D

9 september 2017

Hösten är här på riktigt

Jag trodde nog inte att det skulle bli höst så här abrupt. Förra fredagen försökte jag sola på bryggan, men det blev lite för kallt. Och att hoppa i vattnet var som att bada bland rakblad. Det är bara att inse. Fall is here! Det verkar till och med som om svalorna har gett sig av. Såg de sista i onsdags, men sedan har jag spanat förgäves. Dahliorna blommar dock hur fint som helst. Jag hoppas att frosten ska hålla sig borta länge så att jag får njuta av de härliga färgerna. Ska dock börja göra i ordning inför det oundvikliga – gräva upp de pelargoner, amaryllis, nerium och kaktusar som tillbringat sommaren i mina blomsterrabatter. Det gäller att vara förberedd när den där första frostnatten börjar hota på allvar.

20 augusti 2017

Reda i gurkdjungeln


Oj, oj, oj, så mycket jag skulle blogga under semestern. Äntligen massor av tid. Trodde jag. Jo, massor av tid, men den tillbringades till stor del på bryggan och med näsan i en bok. Då och då gick jag ett varv i trädgården med vattenkanna eller sekatör för att den skulle fortsätta att se snygg och prydlig ut, men några bilder blev knappt tagna.

Härom kvällen fick jag dock se tecken på spinnkvalster på mina gurkor i växthuset. Usch, fy och blä. Hade absolut ingen lust att ta itu med de små odjuren. I går tog jag dock mig själv i kragen. Samtidigt som jag behandlade plantorna passade jag även på att reda ut revorna och binda upp dem bland druvorna i taket.


Jag tror att jag kommer att ha gurkor länge än, men det gäller nog att jag letar ordentligt nu när de kommer att vara svårare att se mot allt annat grönt. Fast visst är det rätt läckert när man kan sträcka sig upp och knipsa gurkor från taket!?!

31 juli 2017

Bakvänt fast rätt


Det här kanske på ett sätt är lite bakvänt, men rätt ändå. Jag sår mitt i sommaren. Sallaten, basilikan och svartkålen ska användas så snart som möjligt, men stockrosorna och framför allt chilin är till nästa år. Chilin är mycket enklare att dra upp nu. När den väl har kommit upp kan den stå ute i sol och vind. Plantorna bli finare och stadigare än när de dras upp inomhus i ett ljus som är bra, men långt ifrån lika fantastiskt som solen. Känner mig mycket nöjd med detta. Hoppas nu bara att jag äntligen har lyckats välja goda sorter som är riktigt milda och fina.

22 juli 2017

Maldiverna blommar hemma hos mig


I vintras blev jag alldeles kär i en växt med rosa blommor. Krukan stod på bryggan utanför receptionen på Maldiverna och verkade inte alls påverkad av att den hade placerats i gassande ekvatorsol.

Väl hemma igen började jag genast leta fröer. Fick tips om att det kunde vara en portlak av något slag och hittade till slut en påse med blommor som påminde om dem i krukan.


I förrgår slog den första blomman ut och nu är det ett helt litet gäng. Krukan står intill söderfönstret i vinterträdgården och verkar stortrivas med temperaturer över 40 grader. Fantastiskt!

Varken blad eller blommor på min växt stämmer riktigt överens med den från Maldiverna, men växten är ändå snarlik. Det är ingen som vet vad den på semesterbilden kan tänkas heta?

Om någon har odlat praktportlak så skulle jag bli jätteglad för tips på hur den ska skötas. Jag har nämligen inte en aning.

20 juli 2017

Nöjd efter kväll bland blommorna



Jag sitter här i nästanmörkret och känner mig vansinnigt nöjd. Nöjd över att det är sommar, över en alldeles vindstilla dag nere vid bryggan, över syrsorna som spelar, över att det är tre och en halv vecka kvar av semestern och över min trädgårdsrunda som började tio i nio nu i kväll.

Det går ju inte att jobba i trädgården när solen bara skiner och strålar och värmer. När jag har ätit frukost är det redan på tok för varmt för min smak. Men efter middagen i kväll hällde jag gödning i vattenkannan och gick ut med sekatören i högsta hugg. Allt är vattnat och gödslat, vissna blomstänglar är bortklippta och flera upptäckter gjorda.

Kvällens bästa upptäckt var några gröna spretigheter i komposten. Förstod inte alls vad det var förrän jag hittade den torra pinnen de hörde ihop med. Mitt valnötsträd! Jag köpte den på Tusen trädgårdar förra året och satte den efter på tok för lång tid i rabatten framför kompoststationen. Den tvärdog. För tre veckor sedan slet jag upp den och grävde ner en jätteverbena där den hade stått. Och nu finns det hur mycket grönt och fint som helst intill den torra pinnen. Vilken överraskning!

Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra med valnöten, så jag tryckte ner den i komposten igen. Den får nog bo där ett tag tills jätteverbenan har gjort sitt i höst och platsen där jag vill ha min valnöt återigen är ledig.

18 juli 2017

Jul i juli


I början av juli upptäckte jag att min ena amaryllis hade en knopp på gång. Den fick genast flytta ut i rabatten och i farten fick alla kompisarna följa med. Nu har den slagit ut och är så vacker att den nästan ser oäkta ut bland dahlior och akleja. Det känns nästa som lite jul så här mitt i juli :)

16 juli 2017

Min bellaforma är risig


Hösten 2013 fick jag en habanero bellaforma. Är så förtjust i plantan och tycker att chilin både smakar gott och är precis lagom stark – typ inte alls :D


Den har stått på samma ställe sedan den flyttade hem till mig. Då och då har den fått ny jord. Den har också blivit hårt beskuren med jämna mellanrum. I år är den dock inte alls rolig. Bladen är små och flera har gula prickar. Plantan verkar trött och tappar massor av blad.


Jag funderar på om jag ska ge den lite ny jord och proppa i benmjöl och tillsätta lite epsomsalt. Frågan är vad jag mer kan göra … någon som har något fint tips?

13 juli 2017

Tack för sallaten


Hur var det nu igen … det går inte att så sallat mitt i sommaren.

Joho då, det går alldeles utmärkt. I synnerhet när det är så svalt på nätterna som det har varit den senaste tiden.

Jag sådde fem rader i mitt pluggbrätte för nio dagar sedan: cossallat little gem, plocksallat b s simpson, cossallat crisp mint, miniplocksallat baby leaf gourmet och plocksallat salad bowl.

Det är bara crisp mint som inte riktigt är med på noterna, men den ska nog också växa i fatt vad det lider.

10 juli 2017

Äntligen semster!


Som jag har längtat! I dag är första semestermorgonen. Sååå skönt! Ska nog börja med frukost i växthuset i sällskap av en ny bok. Därefter ska jag nog ta mig an de sex plantorna aloe vera som i snart två år har bott i pyttesmå krukor på den orimligt smala fönsterbrädan på mitt kontor. De ser inte så roliga ut eftersom det är ett rätt mörkt fönster. Fem veckor grönbete i en solig rabatt ska nog dock få fart på dem. Tror faktiskt att det ska få bli både före- och efterbild på dessa. Efter det får det nog bli sol och bad på bryggan en stund, för i morgon ska det regna, blixtra och dundra. I alla fall om man får tro SMHI. Regnet blir trädgården säkert mer än glad för.

28 juni 2017

Konserverad pion


Pionen jag köpte för tre år sedan har blommat för första gången. Varje vår har den börjat växa för att sedan drabbas av piongråmögel och ruttna bort. I våras läste jag att man kan bli av med eländet om man vattnar med svampmedel. Visste inte riktigt vad jag skulle använda, så det fick bli rejäla slurkar med atamon i vattenkannan. Både den här och min andra pion – köpt samtidigt och med samma problem – frodas nu hur fint som helst. Fantastiskt!

22 juni 2017

Glad midsommar!


Jag kan inte minnas att jag någonsin har gjort en ordentlig midsommarkrans. Att göra kransar verkar så svårt. Morfar gjorde krans åt mig när jag var liten. Han liksom vek blomstjälkarna om varandra tills det blev en hel krans.

I år ville jag hemskt gärna ha en krans och funderade på att beställa en i blomsteraffären. Men det ska ju vara riktiga blommor. Blommor från åker- och dikeskant. Vilken tur att det finns tutorials på nätet! Jag har plockat blommor, böjt tjock ståltråd, gjord mängder med små buketter med hjälp av floristtejp och surrat fast dem på stålringen med hjälp av någon tunn grön floristtråd.

Det tog tid, men nu är den färdig och jag är löjligt nöjd. Hoppas nu bara att kransen ser fin ut när jag tar ut den ur den fuktiga påsen i kylskåpet i morgon förmiddag.

Glad midsommar alla härliga bloggvänner!

8 juni 2017

Vad är det som växer i komposten?

Hm … gick nyss ut med skal till komposten och fick se en uppstickare. Trodde först att det var någonting som jag hade slängt bland vissna blommor och grönsaksrester, men sedan såg jag att det var något som växte. Något kålliknande. Smakade på ett blad och visst smakade det kål. Men vad är det? Och hur hamnade det i min kompost? Jag vet inte när jag senast odlade något åt kålhållet.

Söndag 11 juni 2017
Mysteriet är löst. Drog upp plantan i dag eftersom jag bestämde mig för att komposten behövde fixas till som boplats till min pumpaplanta. Drog upp kålväxten och hittade ... de grövre delarna av ett vitkålshuvud i andra änden. Det hade jag inte väntat mig ;)

1 juni 2017

Ett varv i trädgården


Så härligt det är att börja dagen årets första sommardag  med ett varv i trädgården. Det är soligt och lite kyligt – perfekt! Jag har tittat på blommande blå bergvallmo, mängder av aklejor och fullt utslagna liljor. Gladast blev jag av att besöka den kinesiska trädpionen. Den blommar inte så länge, men blommorna är oslagbara. Jag köpte den som liten stickling för många år sedan. För ett år sedan blommade den för första gången. Tror att den hade tre blommor då. I år har den en enda enastående vacker blomma. Hoppas att den vill vara med i några dagar till.

På min runda i trädgården upptäckte jag också en del ogräs som måste ha satt fart när det började regna. Så nu vet jag vad dagen ska handla om – ogräsrensning. Och så lite plantering. I dag SKA astrar, jätteverbena, blåsalvia och mangold ner i jorden.

26 maj 2017

Äntligen sugen på trädgård igen!


Jag har inte varit ett dugg sugen på att trädgårdera de senaste veckorna. Lusten bara försvann. Hux flux. Men i går vaknade jag och bestämde mig för att nu ska det ske. Var inte supersugen då heller, men någon gång måste man ju ta tag i växthuset. Det har varit knökfullt av pelargoner och sådder efter den långa kalla perioden. Trots att det känns som sommar nu så är det ju faktiskt bara ett par veckor sedan vi hade minus fyra och en halv grad och snöfall. Fantastiskt nog så var det riktigt roligt. Jag grejade och grejade, fick hjälp av maken och grejade lite till. Är så nöjd och mersugen. Det är nästan så att det spritter i mig efter att få fortsätta med utplanteringar och några sista sådder. Ska bara äta upp frukosten och besöka plantskolan i skogen. Hoppas på att komma hem med tre fina amplar.

12 maj 2017

Årets allra första hemodlade gubbe


Jag vet inte hur många gånger jag har gått förbi den allt rödare jordgubben de senaste dagarna. Jag har tittat, snurrat på den för att se hur mycket vitt som finns kvar och ställt mig på tå för att kunna sniffa. Vilken doft! I dag fick jag äta upp den. Och den var god. Kanske inte mitt i säsongen god, men ändå alldeles underbart härligt jordgubbig. Den gav definitivt mersmak.

9 maj 2017

Kvällspyssel inför frostkall natt


Det var nästan fyra och en halv minusgrad i morse när jag vaknade. Tak och gräsmatta skimrade i vitt. Kisade ut mot växthuset och var till slut tvungen att hasta ut för att kolla att det verkligen var varmt och gott inne hos blommorna.

Men hur mådde egentligen körsbärsträdet Stella? Hon står ju i full blom. Märkligt nog så verkar blommorna ha klarat frostnatten. De såg i alla fall fina ut när jag kom hem från kvällsturen med bokbussen (det snöade lite smått flera gånger längs vägen).

Efter middagen stod jag inte ut längre. Lyckades få med mig maken ut för lite wrapping-konst à la Christo och Jeanne-Claude. Nöjde mig inte med två paket väv, utan virade dessutom in vissa grenpartier i lätta fleecefiltar.

Hoppas nu att blommorna håller sig varma de två kommande nätterna så att både vi, kanariefågeln och zebrafinkarna får äta körsbär i sommar. Har även svept in några av mina pioner i filt.

6 maj 2017

Solvarm gurka


De senaste vårarna har jag odlat Petit Vert de Paris som tidig gurka i vinterträdgården. I år blev det av någon anledning i stället en sort som heter Muncher. Den första åt jag för en vecka sedan och nu är gurka nummer två mogen för skörd. Ett plus är att den här sorten inte är taggig. Till min förvåning mår plantan dessutom bra. Klimatet i vinterträdgården är lika tufft som vanligt med stora temperaturskillnader och torr luft. Och ändå har gurkan (ännu) inte drabbats av spinn. Jag håller tummarna och funderar på om det här kanske är en sort att satsa mera på …