5 mars 2017

Aprilväder i mars


Fredag för en vecka sedan. Jag slutade tidigt och passade på att fika i mitt soliga växthus. Det var riktigt varmt och härligt.


Sedan dess har det hänt mycket i trädgården. Vintergäck lyser som små solar i rabatten, sträck med gäss flyger över tomten och tofsviporna har hittat hit. Jag odlar ärtskott, sår fröer och fixar till pelargonerna som har övervintrat i boden. Och trots att jag lovade mig själv att aldrig förvandla vinterträdgården till växthus så har jag gjort just det. Det är växter och sådder över allt.


Nu hänger det till och med amplar med pelargoner och fuchsior från taket. Men jag kan inte låta bli. Det växer så det knakar där ute. Och tack vare svalare temperaturer nattetid och gråmulna dagar när vi inte är hemma blir plantorna knubbiga och fina.

Min röda rosenknoppspelargon var så fint att jag inte behövde ta bort mer än några få torra blad.



Mårbacka cerise blev av med både blommor och blad. Snart bryter den nya skott.



Fuchsian Gudrun Kleinau har beskurits och fått en större kruka. Blomma får och göra lite senare.



Men i natt har det snöat och håller fortfarande på. Jag som så sent som för knappt tjugofyra timmar sedan låg på knä i rabatten i full färd med att ta bort det fula från förra årets dahlior och japanska lyktor.
Nej, nu är det mars och för mig betyder det vår med massor av sol, tussilag och allt varmare vindar. Hoppas innerligt att dagens aprilväder är ett av naturens små snedsprång.