17 augusti 2012

Saft på älggräs

Förra veckan berättade en arbetskamrat att hon skulle göra saft på älggräs. Det hade jag aldrig hört talas om och blev förstås jättenyfiken. I lördags kväll fick jag ett stolleryck på tok för sent och drog med mig maken ut i kantarellskogen. Det mörkande inom en timma, men det blev god skörd och på vägen hem körde vi jättesakta och försökte komma ihåg var vi hade sett älggräs någonstans. De sista vipporna plockade jag med hjälp av ficklampa.

Nu är saften klar. Jag var rätt skeptisk i början och fattade inte hur blommorna skulle kunna ge särskilt mycket smak. Men smakar gör den och den är riktigt gott. Min första tanke är klarbär, fast från skogen och kryddade med höst. Kanske ingenting att servera till kakor, men definitivt som en svalkande drink i solen.

Receptet hittade jag på bloggen "Livsrummet".

Så här gör du:
1. Plocka och skölj 50 klasar med blommande älggräs.
2. Tvätta och skriva 2 citroner.
3. Lägg blommor och citroner i en ren bytta och tillsätt 60 gram citronsyra, 2 kg socker, 2 kanelstänger och 2 liter vatten.
4. Rör om och lägg över ett lock. Ställ satsen kallt i 3-7 dygn (min var klar efter 3). Rör om varje dag.
5. Sila saften genom duk och tappa upp på rena flaskor. Saften går utmärkt att frysa.