
På bryggan träffade jag min nyaste granne. Han gillar chili och odlar flera sorter i sitt växthus. Jag fick ett par gula frukter av olika sort som jag ska testa och eventuellt själv odla nästa år. Och så fick jag ett tips: att lägga en hel chili i maten och låta den puttra med tills den har gett ifrån sig lagom styrka. Testade det i går kväll när maken och jag lagade gulasch. Ser redan fram emot matlådan.
Här är gulaschreceptet:
Tärna ett kilo rostbiff eller annat nötkött.
Hacka sex stora gula lökar tillsammans med fyra stora vitlöksklyftor.
Häll fyra matskedar rapsolja i en stor stekgryta och fräs köttet och löken lite försiktigt.
Häll en halvliter krossade tomater och en halv liter vatten i grytan. Lägg i ett par tärningar grönsaksbuljong och krydda med gulaschkrydda – cirka ett par matskedar – och en halv tesked kummin. Tillsätt en halv deciliter tomatpuré och en halv tesked socker.
Skala ett kilo potatis. Tärna och lägg i grytan när det är cirka 20 minuter kvar av koktiden.
Receptet är tänkt att räcka till åtta portioner.