11 april 2019

Iskall morgon


Fy, vad det är kallt! I söndags kväll fick jag en känsla efter att jag hade krupit ner i sängen. Tassade ut i nattlinnet och flyttade känsliga växter från växthus till vinterträdgård. Vilken tur! Det var sex minusgrader när jag åkte till jobbet på måndagsmorgonen. I natt har det nog varit ännu kallare. Vindrutan ser i alla fall inte rolig ut. Skönt att jag är ledig och slipper skrapa den :)


Tur att solen värmer ordentligt redan så här på morgonen. Jag har varit i växthuset och tittat till min sallat och den ser helt opåverkad ut.


Jag bara måste få visa en bild från i tisdags kväll. Jag hade just kommit hem från bokbussen och skulle sätta mig att äta tillsammans med maken är jag upptäckte att himlen var onaturligt rosa. Jag rusade ut i trädgården för att se bättre och upptäckte en pelare i ännu intensivare rosa mitt i. Jag tvekade. Stå kvar och njuta eller rusa in efter kameran? Jag sprintade. Det var inte fullt lika rosa på himlen när jag kom tillbaka, men häftigt ändå.


I dag hade jag tänkt plantera ut jordgubbsplantorna som kom från Klostra i går. Mara de bois heter sorten och ska vara fantastisk. Men just nu är det ju inte ens att tänka på att gräva. Det kanske är bättre att låta jordgubbarna bo i växthuset tills kylan försvinner för den här gången. Jag ska i alla fall packa upp lådan. Om jag minns rätt så innehåller den även dahliaknölar och ett antal plantor citronverbena.


Dessutom ska jag så indisk spikklubba. Upptäckte sådana längs vägen mellan Ranthambore och Jaipur och läste senare att det är en annan sort än den vi har. En sort som ska dofta fantastiskt (datura metel). Jag köpte en påse med några få fröer när jag kom hem. Inte ett endaste har grott. Nu har jag köpte en rejäl påse. Något ska väl ändå gå att locka upp ur jorden. Vill väldigt gärna ha stora krukor med dessa vita skönheter i sommar.


Och så en lycklig nyhet. I måndags skrev jag på ett nytt bokkontrakt. Precis som med Spökkullen är det en kapitelbok för bokslukaråldern – cirka 9-12 år. Fast den är gången är det en riktigt läskig bok, mer rys än mysrys. Dimhäxan heter den. Det känns så spännande.