22 september 2017

Frökakor och buljong


I går kom talgoxen. Den där lilla filuren som plötsligt en dag, sent i september, tittar in genom köksfönstret och undrar varför vi inte har serverat någon fågelmat. Jag skrev genast solrosfrö och jordnötter på handlarlistan och tänkte att det nog var dags att ta itu med kokosfettet i kylskåpet.


Sagt och gjort. Nu på morgonen har jag smält två paket koksfett. I första saten rörde jag ner solrosfrö och i den andra torkade majskorn och linfrö. Hoppas att fåglarna ska uppskatta anrättningarna.


När jag ändå har kokplattan framme – den åkte fram redan i går kväll när vi gjorde boeuf bourguignon (jag älskar att laga mat utomhus) passar jag på att koka buljong. Jag har börjat spara de där köttresterna som inte blir trevliga i grytor och skal från morötter, purjo och lök. De åker in i frysen. När jag har tillräckligt mycket kokar jag buljong.

Den här gången hittade jag även en påse med sparrisstjälkar. Från kryddlandet tog jag några blad libbsticka och salvia. Och så ett lagerblad och några vitpepparkorn. Jag har svårt för smaken på buljongtärningar och irriterar mig på innehållet. När den är buljongen har kokat färdigt, reducerats och svalnat häller jag den i istärningspåsar. Den enda som blir sur är komposten som nog gärna skulle ha velat ha grönsaksresterna.