16 juli 2017

Min bellaforma är risig


Hösten 2013 fick jag en habanero bellaforma. Är så förtjust i plantan och tycker att chilin både smakar gott och är precis lagom stark – typ inte alls :D


Den har stått på samma ställe sedan den flyttade hem till mig. Då och då har den fått ny jord. Den har också blivit hårt beskuren med jämna mellanrum. I år är den dock inte alls rolig. Bladen är små och flera har gula prickar. Plantan verkar trött och tappar massor av blad.


Jag funderar på om jag ska ge den lite ny jord och proppa i benmjöl och tillsätta lite epsomsalt. Frågan är vad jag mer kan göra … någon som har något fint tips?

4 kommentarer:

Carina sa...

Chili är inte min starka sida och jag har aldrig försökt 'överleva' någon över vintern. Men testa det du föreslår men sen tänker jag - ta någon stickling. De kan ju faktiskt bli bra som nya plantor. Även om man egentligen rekommenderar att ta från fräscha, friska plantor. Men du har ju inget att förlora tänker jag :)

Kram, Carina

Anita sa...

Men så tråkigt. Den som har blivit så vacker med en fin stam. När jag tittar på bilden så känner jag igen symptomen jag fått på mina när dom fått spinn. Det brukar (på mina) börja med gula blad som sedan faller av. Ibland tar det ett bra tag innan man ser själva spinnet (nätet). Spinn är ju vanligt på chili. Det är därför jag aldrig övervintrar mina utan alltid sår nya varje år. Jag ser att du har frukter. Jag skulle nog ta vara på någon av frukterna och försöka så för att få nya plantor. Eller är den inte fröäkta kanske? Annars tycker jag att du ska pröva med att täcka jorden och sedan duscha plantan riktigt ordentligt med vanligt vatten. Därefter spraya med såpvatten. Ta sedan bort alla angripna blad. Upprepa gärna duschningen under ett par veckors tid så du är säker på att få bort allt. Så har jag blivit av med spinn på mina små plantor av 'Fireworks' som jag har i köksfönstret. Dom drog på sig spinn från mina hibiskusar förr om åren. Just nu har jag "peppar,peppar" spinnfritt bland mina odlingar sedan jag fick bukt med spinnet på hibiskusarna. Efter den hårdhänta behandlingen har dom börjat om igen och skjutit nya skott med nya fräscha blad. Vet ju inte om det är problemet med din planta med det skadar ju inte att pröva. Både dusch med vanligt vatten och dusch med såpvatten skadar ju i varje fall inte.

Jag håller tummarna för att din planta frisknar till igen. Tala gärna om hur det går.

Kram Anita

The Swedish Wildflower sa...

Usch, det är trist när växterna blir angripna. Själv övervintrar jag aldrig mina chiliplantor så jag har tyvärr inga bra råd att ge dig här. Håller tummarna för att den hämtar sig.
Det känns som det är mycket angrepp i vår trädgård över lag denna säsong. Rosor och fruktträd bland annat. Jag tror att den där sena köldknäppen vi fick i maj ställde till en hel del skada. Istället kan jag glädjas åt annat som frodas, som vinbären som är maffigare än någonsin.

Jag hoppas att du njuter av sköna sommardagar tillsammans med nära och kära Linda och får skörda en massa gott i din trädgård.Tack för allt du bjuder på här på din blogg. Det är alltid en ren fröjd att kika in här hos dig och njuta av din odlarglädje och entusiasm. Det smittar av sig ska du veta. Du inspirerar kära Linda. Och tack snälla du för all värme och omtänksamhet du har spridit i mina kommentarfält genom åren. Du är en pärla och dina ord har betytt mer än du anar. Dina alltid lika peppande och värmande ord om mitt foto sparar jag för alltid i hjärtat. Tack.
Även om jag nu slutar att blogga och lämnar bloggvärlden kommer jag självfallet fortsätta kika in här ibland för att se hur du har det och inspireras av din härliga odlarglädje.

Sköt om dig kära Linda och ha en fantastiskt fin sommar!♥

Kram Lotta

HWIT BLOGG sa...

Så där ser min också ut...gula blad som faller av och ingen "fart" på växten...hm, kanske spinn men jag ser ingen ohyra! Tyvärr kan jag nog inte hjälpa dig :)
Sommarkram från Titti