12 mars 2020

Tillbaka till Indien


Det har ekat tomt här på bloggen ett tag. Anledningen är att maken och jag har varit i Indien. Vi har rest i långsam takt från Varanasi till New Delhi och sedan haft en veckas solsemester i Kerala.


Egentligen skulle vi ha rest tillsammans med vår vän Arun, men han fick en allvarlig bakterieinfektion och fick flyga hem till sjukhuset i stället. Vi fick dock till ett par dagar tillsammans i New Delhi när vi väl kom dit drygt en vecka senare.


I stället för Arun fick vi med oss hans kusinson Priyank, en trevlig person och otroligt skicklig guide. Ständigt med en betelnöt i munnen.

Här kommer några bilder från resans första dagar.

Sarnath. Här ska Buddha ha hållit sin första predikan.


Vi tog en tur på Ganges i skymningen och besökte bland annat ett av de två gath där det hela tiden pågår kremeringar.


Vi kom tillbaka i gryningen för att se de rituella baden.


På morgonen besökte vi det andra gathet där kremeringar utförs. Dagens första bål hade just tänts.

Det är trångt i Varanasi. Det är ett under att vi inte fick tårna klämda under en rickshaw eller motorcykel.


Jag har varit nyfiken på pan ända sedan jag besökte Indien förra året. Den här gången passade jag på att ta mig en ordentlig titt på tillverkningen. Testade när vi kom till New Delhi och åt middag med Aruns fru och döttrar och tyckte att det smakmässigt påminde rätt mycket om finska tjärtabletter.


Efter Varanasi flög vi till Khajuraho. Första morgonen åkte vi på en jeeptur i Panna. Fantastiskt vacker morgon. Jag såg mitt livs första härfågel och blev överlycklig.


Någon tiger såg vi inte i år, men härliga apor, sambarhjortar och vildsvin.


Templen i Khajuraho är helt fantastiska. Vi hade en otroligt kunnig lokalguide som gick runt med oss i timmar.

Det finns mycket mycket mer att visa från resan. Men det här är allt för stunden. I helgen ser jag fram emot att få fortsätta så fröer. Nu är våren äntligen här!

5 kommentarer:

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Hej Linda och välkommen hem!

Anade att du var på resande fot i Indien. Ni verkar haft en väldigt härlig resa. Hoppas att er vän Arun nu mår bra igen. Har med intresse tittat på dina bilder och läst om rituella bad och gath. Och så trängseln, du har verkligen fångat den. Men det som fångade mig mest var templen i Khajuraho. Så vackra.

Här skiner solen idag. Våren (den "riktiga") kommer allt närmare. Förstår att du är fylld av lust för att så fröer. Man blir ofta lustfylld efter en intressant resa.

Önskar dig en fin helg!
Kram Anita

HWIT BLOGG sa...

Åhh så härligt och vilka fina bilder! Spännande resa!! Indien är ett resmål som jag vill till någongång...
Önskar dig välkommen hem och nu kör vi vår trots att det snöar just nu :)
Vårkram från Titti

Lena i Wales sa...

Spännande! Ser fram emot fler bilder!

Carina sa...

Aha Indien :) Tack för bra tips och jag tänker att en guide är suveränt att ha med sig. Ett fascinerande land men jag har 'bara' varit där via jobbet. Skulle gärna återvända privat till valda delar. Som växtnörd lockar norra Indien ;) Men det kan ju också hänga samman med att ljudnivån i städerna gör mig oändligt trött - tyvärr.

Kram, Carina

Ätliga tradgården sa...

Ser ju hur spännande ut som helst, men kremeringsplatsen verkar vara ett ruggigt ställe. Hade det gjort ont att städa upp lite? Lukten måste varit speciell. Kan tänka mig att du har mycket att visa. Jag tittar in igen om ett tag.
Allt gott
/Anette
Tididgare Rost och rädisor